BiH danas otvara pregovore o Sporazumu o saradnji sa FRONTEX-om

2
Fena
BiH danas otvara pregovore o Sporazumu o saradnji sa FRONTEX-om
Foto: FRONTEX / Službenici FRONTEX-a

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić sastat će se danas, 12. februara, sa zamjenikom generalnog direktora za unutrašnje poslove pri Evropskoj komisiji Oliverom Onidijem.

Tim sastankom, kojem će prisustvovati i predstavnici tima BiH za pregovore o Sporazumu o saradnji sa Agencijom za evropsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEX) na čelu sa direktorom Granične policije BiH Mirkom Kuprešakovićem, bit će ozvaničen početak pregovora o tekstu sporazuma.

"Nakon uspostavljanja operativne saradnje sa EUROPOL-om, ovaj sporazum je slijedeći važan korak za BiH u integraciji u zajednički evropski sigurnosni prostor. Ministarstvo sigurnosti na taj način ispunjava i jednu od važnih pretpostavki za otvaranje pregovora BiH sa Evropskom unijom", saopćeno je iz te institucije.

Schmidt pred večerašnje obraćanje u UN-u: "Moram reći da ne vidim da imamo vojni sukob"

Schmidt pred večerašnje obraćanje u UN-u: "Moram reći da ne vidim da imamo vojni sukob"

Predsjedništvo BiH je na vanrednoj sjednici 8. februara donijelo Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovara radi zaključivanja Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o operativnim aktivnostima koje provodi Agencija za evropsku graničnu i obalsku stražu (FRONTEX) u Bosni i Hercegovini.

Ugovor s FRONTEX-om omogućit će angažiranje evropskih policajaca na granici BiH radi bolje kontrole ilegalnih migracija.

Generalna direktorica za Evropu pri Službi Evropske unije za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst rekla je tokom posjete Sarajeva u srijedu da Bosna i Hercegovina mora ozbiljno shvatiti zadaće što ih mora obaviti kako bi dobila mogućnost otvaranja pristupnih pregovora s EU, uključujući i pitanje sigurnosti granice i migracija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije