Predsjedništvo BiH dalo "zeleno svjetlo" za otpočinjanje pregovora s Frontexom

2
L. R.
Predsjedništvo BiH dalo "zeleno svjetlo" za otpočinjanje pregovora s Frontexom
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Predsjedništvo BiH

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine dalo je "zeleno svjetlo" na za otpočinjanje pregovora s Frontexom.

Također je prihvaćen okvir za pregovore u kojem će se kretati pregovorački tim Bosne i Hercegovine s Frontexom,  potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Odluka je usvojena večeras, 8. februara, na vanrednoj sjednici i to je bila je jedina tačka dnevnog reda.

Frontex je bio jedan od većih političkih problema, posebno od od 5. decembra, kada su državni ministri Selvid Hurtić, Elmedin Konaković, Edin Forto i Zukan Helez odbili glasati za ovaj tekst. Sporna im je bila tačka koja kaže da bi državne institucije, poput Granične policije BiH, morale tražiti saglasnost od entitetskih kako bi djelovale na određenom teritoriju naše zemlje.

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Ipak, kako se navodi dalje, tekst je sada usaglašen i tako je ispunjen jedan od ključnih prioriteta za otvaranje pregovora Bosne i Hercegovine s Europskom unijom. 

Generalna direktorica za Europu u Službi za vanjske poslove Europske unije (EEAS) Angelina Eichhorst je ove sedmice bila u posjeti BiH te je tad poručila: "Imamo usaglašavanje političkih lidera u dobro poznatim pitanjima od Frontexa do nekih zakona. Meni je zadovoljstvo da sam imala priliku da budem ovdje danas."

Inače, Frontex je Europska agencija za upravljanje operativnom saradnjom na vanjskim granicama država članica Europske unije, i agencija je Europske unije za sigurnost vanjske granice. Odgovorna je za kooridinaciju aktivnosti nacionalnih graničnih službi u nadzoru vanjske granice EU s državama nečlanicama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije