"Dešava se da ne rade liftovi u Općoj bolnici. A kada kažete - neprijatelj ste broj 1"

10
I.S.
"Dešava se da ne rade liftovi u Općoj bolnici. A kada kažete - neprijatelj ste broj 1"
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Jasmina Bišćević-Tokić

Prijedlog Odluke o stavljanju van snage Odluke o utvrđivanju većeg obima zdravstvenih prava, kao i osnovama, kriterijima i mjerilima za ugovaranje po osnovu obaveznog zdravstvenog osiguranja sa zdravstvenim ustanovama sa područja Kantona Sarajevo nalazi se na dnevnom redu Skupštine KS koja je u toku.

Jasmina Bišćević-Tokić (SDA) je reagovala te uputila nekoliko pitanja za resornog ministra Harisa Vranića.

"Meni je problematično kada cijelu koronu javno-zdravstvene ustanove iznesu na svojim leđima, a privatni sektor zarađuje. Hoćete li vi meni sada reći da li je ijedna privatna ustanova liječila ijednog pacijenta u koroni? Nije već KCUS i Opća bolnica", navela je Jasmina Bišćević-Tokić.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Poručila je i kako su tokom COVID pandemije zarađivali - privatnici.

"Kada je bila epidemija svi ti privatnici su pobjegli... Dešava nam se da ne rade liftovi u Općoj bolnici, da nema hrane, a kada to kažete - neprijatelj ste broj jedan u KS. Nemam ja problem da bilo koja zdravstvena ustanova uđe u trku s privatnicima. Mislim da neki ljudi nisu dorasli ovom poslu. A kad već kažete da trebamo ući u trku - recite mi da li postoji ugovor Zavoda za zdravstvo s tim privatnicima, a isplaćuju im se tranše? Na osnovu kojeg ugovora? Dolazimo u situaciju da se u Skupštini KS lažemo. Nisam rekla ništa što nije istinito", podcrtala je Bišćević-Tokić.

Ona je odlučila i pojasniti jednu od odluka Vlade KS.

"Donesena je odluka da će se sve usluge sekundarnog i tercijalnog nivoa vaditi krv u Domu zdravlja. I svi ćemo ići u domove zdravlja da vadimo krv za usluge u KCUS-u i Općoj bolnici. Onda ćemo zaposliti vozače, kurire da našu krv koju smo dali nose u neke privatne ustanove, pretpostavljam da će ugovori tako biti sklopljeni, da se rade naši nalazi. Sada ja pitam Vladu KS ko odgovara za krv koja se nosi iz doma zdravlja u privatne ustanove? Na kojoj temperaturi? I ko odgovara da je taj nalaz validan?", upitala je zastupnica SDA.

Odgovorila je niko - te da "nijedan pametan ljekar neće staviti svoj potpis na taj nalaz".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije