Jasmin Ahić reizabran za dekana sarajevskog Fakulteta za kriminalistiku

0
Radiosarajevo.ba
Jasmin Ahić reizabran za dekana sarajevskog Fakulteta za kriminalistiku
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Jasmin Ahić

Prof. dr Jasmin Ahić reizabran je za dekana sarajevskog Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije za mandatni period 2024-2028. godina, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba.

Jasmin Ahić, inače redovni profesor na naučnoj oblasti "Sigurnosne studije", za dekana Kriminalistike ponovo je izabran na izbornoj sjednici Vijeća Fakulteta, koja je održana u ponedjeljak, 1. jula.

Rođen je 1975. godine u Sarajevu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu 1998. godine. Pohađao postdiplomski studij iz "Jugoistočnih evropskih studija" na Fakultetu političkih nauka Nacionalnog Univerziteta u Atini, Grčka.

Šta znači pozdrav zbog kojeg je Demirala suspendirala UEFA

Šta znači pozdrav zbog kojeg je Demirala suspendirala UEFA

Studij završava odbranom magistarske radnje pod naslovom "Nova dimenzija na jugoistoku Evrope- Pakt Stabilnosti" 22. novembra 2000. godine.

Od 1998. do 2000. godine radi na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu kao asistent – saradnik. Doktorsku disertaciju pod naslovom "Privatne sigurnosne agencije u institucionalnoj reformi sistema sigurnosti Bosne i Hercegovine" odbranio je 18. jula 2008. godine na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i time stekao zvanje – doktora političkih nauka.

Od 2001. godine je zaposlen na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, u zvanje docenta na užoj nastavno–naučnoj oblasti Sigurnosne studije izabran je 2009., a u zvanje vanrednog profesora 2013. godine.

Za redovnog profesora izabran je 2019. godine. Povremeni je saradnik DCAF-Centra za demokratsku kontrolu naoružanja iz Ženevea.

Jasmin Ahić: U BiH nema terorizma i za to je zaslužna OSA

Jasmin Ahić: U BiH nema terorizma i za to je zaslužna OSA

Zatim „Police Practice and Research Journala“ iz SAD, član uredništva najstarijeg univerzitetskog časopisa "Pregled" i Referentnog znanstvenog časopisa „Kriminalističke teme” FKKSS - BiH.

U toku doktorskih i postdoktorskih studija učestvovao je u više znanstveno-istraživačkih projekta i studijski boravio na više inozemnih Univerziteta, Instituta kao i međunarodnih organizacija. Znanstvena oblast interesovanja: sigurnost, kriminalistika, terorizam, agencije za provedbu zakona.

Objavio je pet naučnih knjiga, te više od 60 naučnih i stručnih radova kako u domaćim, tako i u inozemnim časopisima, aktivan je u akademskoj i društvenoj javnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije