Jasmin Ahić: OSA je stub države u borbi protiv terorizma i ruskog uticaja

3
Radiosarajevo.ba
Jasmin Ahić: OSA je stub države u borbi protiv terorizma i ruskog uticaja
Foto: Arhiv / Jasmin Ahić

U posljednjem izvještaju hrvatske Sigurnosno-obavještajna agencija navodi se da postoji opasnost od terorizma u Bosni i Hercegovini.

Na pitanje Radio Slobodne Evrope da li je ta opasnost realna, s obzirom na to da su brojni ljudi koji su ratovali na stranim ratištima vraćeni u Bosnu i Hercegovinu, da im se sudilo i da su neki od njih u procesu deradikalizacije, dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, Jasmin Ahić kazao je da je to zaista ono što treba apostrofirati. 

"Znači, u proteklih pet godina, bez obzira na političko, politikantsko-sigurnosne stvari koje se dešavaju u regionu kada je u pitanju izazov radikalizma i ekstremizma koji mogu voditi ka terorizmu, Bosna i Hercegovina je napravila – to ne kažemo mi, kao država Bosna i Hercegovina ili naše institucije, to kažu partneri u antiterorističkoj koaliciji, prvenstveno State Department, Evropska unija, NATO, ali i drugi partneri – i u tom pogledu učinili smo sve", rekao je Ahić za RSE. 

U tom smislu on ističe ulogu Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH. 

"Prvenstveno naša agencija za provedbu zakona, Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA), koja je pokazala da je stub države Bosne i Hercegovine, u smislu da je uspjela da provede maksimalno dobro sve ove korake o kojima ste Vi govorili. Samo ću se osvrnuti na koliko mogućih javnih slučajeva, pa i slučaj Kandić, je Obavještajno-sigurnosna agencija odgovorila vrlo kvalitetno", istakao je Ahić i dodao: 

"Nemojmo zaboraviti ni radikalizam koji dolazi iz drugih etnonacionalnih karaktera, pa i ovog segmenta hibridnog djelovanja i uticaja Rusije na Balkanu, u kojem je također OSA uradila toliko mnogo da se određene stvari u Bosni i Hercegovini, kad su u pitanju ti ruski apetiti prema BiH ne realiziraju u samoj našoj državi. 

On je naglasio da je program deradikalizacije, sa prvim slučajem deradikaliziranog povratnika sa stranog ratišta, referentno potvrđeno i sa zdravstveno-medicinske i psihološke strane, pokazuje da je Bosna i Hercegovina najbolji akter u segmentu provođenja kako zakonske, tako i sigurnosno-obavještajne situacije kad je u pitanju borba protiv terorizma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije