Profesor Jasmin Ahić: Kuda vodi usporavanje NATO puta BiH?

Radiosarajevo.ba
Profesor Jasmin Ahić: Kuda vodi usporavanje NATO puta BiH?
Radio Slobodna Evropa / prof. dr. Jasmin Ahić

Čelnici SDA, SNDS-a i HDZ-a postigli su jučer dogovor u vezi s formiranjem Vijeća ministara BiH, no najviše nepoznanica je ostalo u kontekst NATO puta naše zemlje.

Piše: Faruk Vele

Kako je primijetio i novinar i bloger Slobodan Vasković, vrlo teško se može razumjeti šta je zaista potpisano, šta dogovoreno, šta utvrđeno, a šta nije…

Da li je, kako tvrdi Vasković, Izetbegović javno "do pola" izvjesio "bijelu zastavu" ("vrlo usporen put ka NATO"), što je, kako primjećuju analitičari, veliki korak unatrag politike SDA, ili ovo ovo umijeće mogućeg u ovom trenutku, razgovarali smo sa prof. dr. Jasminom Ahićem, profesorom Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu..

Pročitajte dokument koji su danas potpisali lideri SDA, HDZ-a i SNSD-a

Radiosarajevo.ba: Profesore Ahić, kako vidite sporazum koji su jučer postigli lider vodećih bh. stranaka, a u kontekstu nastavka procesa priključenja NATO-u? Gdje vidite najveći problem tog sporazuma?

Ahić: Već sada se može reći da je kompromis koji je napravljen u kontekstu nastavka procesa priključenja BiH NATO-u bio "trenutno" jedino moguće rješenje u smislu formiranja vlasti i deblokade rada institucija BiH. Sa jedne strane doima se su zagovornici NATO puta odustali od izričitog i dinamičnog ANP-a (ali on, ipak, ide "usporen"), sa druge strane sada kočničari preuzimaju odgovornost za isti i eventualne probleme i zastoje, i sa treće strane i jedni i drugi imaju prostora za političke manevre kočničari kroz vođenje Komisije za NATO i usporeni ANP a zagovornici kroz Ministarstva odbrane, sigurnosti i vanjskih poslova.

Željko Komšić o dogovoru trojke u Sarajevu: Ako ide ANP, onda je OK

Jedino zagovornici progresivnih sigurnosnih opcija nemaju previše prostora. Ovdje želim sve da napomenem da je NATO podjednako i vojni i politički savez, tako da je sada jasno da je poziv koji je NATO uputio za ANP početkom godine, ipak, bio veliki zalogaj za BiH.

Radiosarajevo.ba: Lider SDA Bakir izetbegović najavljuje ozbiljno usporavanje na NATO putu naredne tri godine. Šta bi to moglo značiti za našu zemlju u predstojećim godinama?

Ahić: Vidjet ćemo što će to značiti. Sve zavisi od toga što će se nalaziti u tom revidiranom ANP-u. U postignutom dogovoru stoji da će se većina pitanja o putu u NATO-u voditi kroz Komisiju za saradnju sa NATO-om i jasno oslanjanje na prijedloge Komisije, vjerujem da će tu biti mjesto za eventualne opstrukcije ili kompromisna rješenja.

Radiosarajevo.ba: Šta najnoviji pristup u kontekstu NATO-a znači u kontekstu odnosa u regionu? Posebno ukoliko se sjetimo skorih iskustava Crne Gore, Makdonije...

Ahić: Ovaj najnoviji pristup, ako ga tako možemo nazvati, zasigurno će usporiti put BiH ka NATO-u. Ali sada su na potezu sve progresivne snage i bh. društvo da maksimalno pritisnu političke aktere na vlasti da urade bilo šta na EU putu u koji se deklarativno zalažu. 

Dodik: Ako se ne ispoštuju dogovoreni principi, blokirat ćemo rad institucija

Samo jedan primjer u regionalnom kontekstu, Crna gora je u NATO-u i zatvorila je gotovo 20 EU pristupnih poglavlja, Sjeverna Makedonija je u "NATO-u" i otvara prva poglavlja, Srbija je neutralna prema NATO u ali ima više izvršenih vježbi sa NATO nego BiH i ima zatvorenih više od 15 EU pristupnih poglavlja.

Gdje je BiH u regionu? Usporeni ANP i deklarativni EU put bez započetih a kamoli otvorenih i zatvorenih EU pristupnih poglavlja. Sada više nema izgovora za EU procese, a NATO procesi su tu i uvjeren sam da institucionalni programi koje provodimo na programima nauke, obrazovanja i treninga neće stati - nego će biti i intenzivirani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije