Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

5
Radiosarajevo.ba
Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Jasmin Ahić

Prof. dr. Jasmin Ahić, dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu (UNSA) u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba komentirao je informacije da se na prostoru bosanskohercegovačkog entiteta RS pojavio i djeluje ruski proratni bloger koji se pojavljuje pod nazivom "Rybar", te da je na području Srbije i entiteta RS održao višednevnu "edukaciju".

Sveopšta kampanja

Istovremeno, istraživanje našeg portala pokazalo je da pored iznimno negativnog djelovanja predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorada Dodika, značajan doprinos raspirivanju tenzija u Bosni i Hercegovini i regiji povodom najave Rezolucije o genocidu u Srebrenici pred Generalnom skupštinom Ujedinjenim nacijama (UN) u posljednjih mjesec-dva ima propaganda ruskih medija čiji je utjecaj primjetan na svakom koraku. Riječ je svakodnevnom o djelovanju Sputnika i RT Balkan koji su pod direktnom kontrolom Moskve kojim se Rezoluciji o Srebrenici daju značenja kakva uopće nema, nastojeći izazvati uznemirenosti i oštre reakcije.

"Vrlo bitno je da osim stručne javnosti i cjelokupna javnost bude maksimalno svjesna 'specijalnog' rata u medijskom prostoru te pogotovo na društvenim mrežama. Rusija vodi sveopštu kampanju protiv svih onih koji podržavaju civilizacijske vrijednosti i bore se protiv malignih utjecaja koji podrivaju mir i stabilnost u svijetu, a Zapadni Balkan im je zbog mogućnosti destabilizacije posebna meta", upozorava ugledni bh. ekspert u oblasti sigurnosti.

Sve spremno za spektakl: "Bijelo dugme" održalo generalnu probu pred subotnji koncert u Domu mladih

Sve spremno za spektakl: "Bijelo dugme" održalo generalnu probu pred subotnji koncert u Domu mladih

U tom smislu, dodao je profesor Ahić, svaka aktivnost, a posebno kada se i javno objavi npr. X-u (bivšem Twiter), značajan je signal za uzbunu za kako za sigurnosno obavještajne zajednice tako i sve nas.

"Kvalitetne i profesionalne analize medija kao što je vaš su veoma važan instrument u borbi na tom planu. Živimo u cyber vremenu i raskrinkavanje ciljeva ovakvih narativa i kampanja je od ključnog značaja za otpornost naših država i društva uopće", zaključio je profesor Ahić.

Šta želi Rusija?

Podsjetimo, djelovanje Ruske Federacije u BiH, posebno u kontekstu predstojeće Rezolucije, svakako, treba sagledavati u širem kontekstu.

Kako ruska propaganda opasno raspiruje tenzije u BiH i regiji zbog Rezolucije o Srebrenice

Kako ruska propaganda opasno raspiruje tenzije u BiH i regiji zbog Rezolucije o Srebrenice

Aktivnosti ruskih državnih medija u Europi među stručnim krugovima se tretira kao djelovanje ruske strategije "oštre moći" ("sharp power”), usmjerene na uspostavljanje informacijskog utjecaja u ovom dijelu svijeta. Otud se i propaganda Sputnika Srbija i RT Balkan (koji, također, djeluje iz Beograda) može posmatrati kao dio ruskih "hibridnih strategija", na koje NATO upozorava od bezmalo cijelu deceniju.

To se, nažalost, poklapa s nedavnim navodima Jamesa Stavridisa, umirovljenog zapovjednika NATO-a u Europi, koji je u svojoj kolumni za Bloomberg upozorio da ruski predsjednik Vladimir Putin "širi propagandu i podgrijava vjerske sukobe na Kosovu i u Bosni i Hercegovini da bi NATO odvukao na drugi front, dalje od Ukrajine". Kao i s ranijim upozorenjima Volodimira Zelenskog, ukrajinskog predsjednika, da će Rusija "učiniti sve da destabilizira Balkan".

"Rusija bi mogla stvoriti nove krize na Balkanu i u Moldaviji kako bi skrenula pažnju svijeta s rata u Ukrajini", rekao je ukrajinski predsjednik 15. novembra 2023.

Ova upozorenja ponovio je nedavno u Tirani.

Moskva pokušava "da otvori novi front na Balkanu”, ali da bi to postigla ne mora da šalje svoju vojsku u region, naveli su, također, tokom marta 2024. Ivana Stradner i Mark Montgomery iz Fondacije za odbranu demokratije u analizi za Wall Street Journal. Upozoravaju da "Rusija treba samo da se osloni na Srbiju u podsticanju nasilja i nestabilnosti, računajući na to da će NATO posustati”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije