Jakob Finci o reakciji države Izrael: Drago mi je da je trijumfirala pravda!

9
Piše: Faruk Vele
Jakob Finci o reakciji države Izrael: Drago mi je da je trijumfirala pravda!
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Jakob Finci

Predsjednik Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine Jakob Finci u izjavi za Radiosarajvo.ba pozdravio je reakciju Ministarstva vanjskih poslova države Izrael koja je danas ukorila ambasadora u Albaniji Noaha Gala Gendlera, koji nerezidentno pokriva i Bosnu i Hercegovinu, a zbog njegove intervencije u unutrašnja pitanja naše zemlje, objavio je danas ugledni izraelski list Haaretz.

„Mislim da ovaj ukor koji je ambasador dobio od Ministarstva vanjskih poslova Izraela pokazuje da smo mi koji smo ustali protiv tog stava bili u pravu, jer se stavom koji pomaže samo jednu stranku, i to stranku koja ima čudan pristup pitanju Izbornog zakona u BiH - ruši Bosna i Hercegovina! Drago mi je da je trijumfirala pravda, ispali smo u pravu što smo se pobunili i kritizirali taj stav. Znate, ja sam predsjednik Jevrejske zajednice u BiH, ali sam Bosanac, državljanin Bosne i Hercegovine, i ne mogu navijati za Izrael i kada je u pravu i kada nije“, kazao je Finci za Radiosarajevo.ba.

Ukoren izraelski ambasador zadužen za BiH zbog podržavanja HDZ-ovog prijedloga za Izborni zakon

Ukoren izraelski ambasador zadužen za BiH zbog podržavanja HDZ-ovog prijedloga za Izborni zakon

Izraelski premijer Yair Lapid naredio je ukor izraelskog ambasadora u Albaniji koji je zadužen i za Bosnu i Hercegovinu nakon što je podržao plan izborne reforme u BiH na način kako odgovara HDZ-u i Zagrebu, prenosi izraelski Haaretz.

Opomena je uslijedila dvije sedmice nakon što se pojavio memorandum koji je procurio u kojem ambasador podržava kontroverzni plan izborne reforme koji zagovara HDZ i službeni Zagreb. No, Izrael je odlučio i poslati novog ambasadora za BiH.

Podsjetimo, gospodin Finci oštro je kritizirao odluku Izraela da se umiješa u unutrašnju politiku njegove zemlje, optužujući ambasadu da djeluje kao podrška lokalnoj političkoj stranci etničkih Hrvata.

Jakob Finci o stavu Ambasade Izraela: Izjave koje, nažalost, ne liježu najbolje…

Jakob Finci o stavu Ambasade Izraela: Izjave koje, nažalost, ne liježu najbolje…

U elektronskom pismu upućenom Haaretzu, Finci je izjavio da je “zaprepašten” izraelskim memorandumom kojim se podržava kontroverzni plan izborne reforme za koji kritičari kažu da će minimizirati politički utjecaj Jevreja, Roma i drugih manjina u zemlja.

U memorandumu koji je procurio, a koji je objavila ambasada Izraela u glavnom gradu Albanije, Tirani, koje je također nadležno za Bosnu i Hercegovinu, tvrdi se da su “spremnost i prijedlozi hrvatske strane, koji su pokazali tokom pregovora o izmjenama izbornog zakonodavstva, dobrodošli.” Taj stav su pozdravili hrvatski nacionalisti, dok je izazvao proteste jevrejske zajednice u zemlji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije