Haaretz: Čelnik Jevrejske zajednice BiH zapanjen stavom Izraela o Izbornom zakonu!

8
F.V.
Haaretz: Čelnik Jevrejske zajednice BiH zapanjen stavom Izraela o Izbornom zakonu!
Foto: Faruk Vele / Jakob Finci i Faruk Vele

Predsjednik Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine Jakob Finci izjavio je za ugledni izraelski list Haaretz da je "zapanjen" izraelskim stavom o izbornoj reformi u Bosni i Hercegovini.

Finci "oštro kritizirao odluku Izraela da se umiješa u unutarnju politiku njegove zemlje".

U elektronskoj poruci Haaretzu, on se posebno kritički osvrnuo na izraelski memorandum kojim se podržava plan izborne reforme "za koji mnogi kažu da bi minimizirao politički utjecaj Židova i drugih manjina u zemlji".

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Jakob Finci o stavu Ambasade Izraela: Izjave koje, nažalost, ne liježu najbolje…

Jakob Finci o stavu Ambasade Izraela: Izjave koje, nažalost, ne liježu najbolje…

Ovo je prvi put…

Štaviše, Finci je optužio Ambasadu Izraela u Tirani, koja nerezidentno pokriva Bosnu i Hercegovinu - da djeluje kao podrška "lokalnoj političkoj stranci etničkih Hrvata"! Upozoreno je da bi jedan takav prijedlog mogao "učvrstiti moć etnonacionalističkih stranaka".

Autor teksta Sam Sokol podsjeća da se u kontraverznom memorandumu (koji, zanimljivo, nije objavljen ni na stranici Ambasade u Tirani, niti na njihovim društvenim mrežama?!), navodi da su "prijedlozi hrvatske strane dobrodošli".

Jakob Finci
Foto: Faruk Vele: Jakob Finci

Nadalje, izraelski list primjećuje da su stav Ambasade Izraela "pozdravili hrvatski nacionalisti", dok je izazvao proteste Jevrejske zajednice u zemlji, koja broji manje od 900 osoba od ukupno 3,2 milijuna stanovnika,Nadalje, izraelski list primjećuje da su stav Ambasade Izraela „pozdravili hrvatski nacionalisti“, dok je izazvao proteste Jevrejske zajednice u zemlji, koja broji manje od 900 osoba od ukupno 3,2 milijuna stanovnika, pa se nameće pitanje šta je interes Izraela da se na ovakav način miješa u unutrašnje odnose BiH.

List Haaretz: Memorandum ambasade Izraela izaziva političku oluju na Balkanu

List Haaretz: Memorandum ambasade Izraela izaziva političku oluju na Balkanu

"Ovo je bio prvi put da Izrael zauzima stav u unutarnjim poslovima Bosne, ne pomažući Jevrejsku zajednicu, ili na zahtjev Jevrejske zajednice, već jednu političku stranku u zemlji", napisao je Finci, koji je u postupku pred Evropski sudom za ljudska prava još prije 13 godina tražio dokidanje diskriminirajućeg sistema (poznati slučaj „Sejdić-Finci“).

Mostarski logoraši odgovorili ambasadoru Izraela: Ljude dijelimo na ljude i neljude

Mostarski logoraši odgovorili ambasadoru Izraela: Ljude dijelimo na ljude i neljude

Inače, Haaretz naglašava kako su Fincijevi komentari uslijedili nakon što je Ministarstvo vanjskih poslova Izraela ocijenilo da je memorandum Ambasade Izraela u Tirani izrazio "podršku za očuvanje prava jevrejske zajednice u zemlji" i da je "poslan nakon lokalne inicijative za promjenu Izbornog zakona i strah da bi implikacije rasprave oko ove promjene mogle naštetiti tim pravima".

"Cijenimo rad Jakoba Fincija"

Ministarstvo je odbilo komentirati Fincijeve stavove, kao i e-mail koji je napisao izraelski ambasador na pismo mostarski logoraša. U pismu je ambasador Noah Gal Gendler tvrdio da se "prava jevrejske zajednice u zemlji zloupotrebljavaju kako bi se blokirali suštinski unutarnji procesi u Bosni i Hercegovini".

Kako su bosanski muslimani spašavali Jevreje i prije Holokausta

Kako su bosanski muslimani spašavali Jevreje i prije Holokausta

"Poznajemo i jako cijenimo g. Fincija i njegov rad za Jevrejsku zajednicu BiH i nemamo namjeru odgovarati na njegove riječi", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova za Haaretz.

Izraelski list navodi dalje da je bosanska ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, političarka židovskog porijekla, izjavila za Haaretz da je iznenađena izraelskim memorandumom.

"Teško je shvatiti kako bi službena politika Države Izrael mogla biti da pozdravi diskriminaciju Jevreja u nemogućnosti obnašanja dužnosti u Bosni i Hercegovini. Potreban je iskren pristup i istinska podrška Vlade Izraela kako bi se zaštitila prava jevrejskog naroda u Bosni i Hercegovini, umjesto da se hvale oni koji održavaju nejednakost uskraćujući ljudima drugog porijekla, poput Jevreja, njihova prava u Bosni", kazala je Turković za izraelski list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije