Bajrović i Domi za Haaretz: Izrael bacio diplomatsku bombu u bosansku politiku

2
Radiosarajevo.ba
Bajrović i Domi za Haaretz: Izrael bacio diplomatsku bombu u bosansku politiku
Foto: Arhiv / Tanya Domi i Reuf Bajrović

Izrazito neopravdani čin Izraela i političkog uplitanja u bosansku krhku i lomljivu politiku koji prijeti da naškodi odnosima s obje strane - muslimanima i Jevreji u ovoj balkanskoj državi.

U medijima je procurio Memorandum Ambasade Izraela u Tirani početkom avgusta, koji je šokirao mnoge podržavši veoma sporan prijedlog izborne reforme koji favorizuje krajnje desničarske bosanske Hrvate.

Pišu: Reuf Bajrović i Tanya Domi za Haaretz

Objavljena prognoza za naredne dane: Za vikend temperature i do 27 stepeni

Objavljena prognoza za naredne dane: Za vikend temperature i do 27 stepeni

Njime je Izrael formalno odobrio destruktivne politike vlada Hrvatske, Rusije i Mađarske u regionu Balkana.

Jakob Finci, nedavno penzionisani predsjednik Jevrejske zajednice u Bosni, izjavio je da je 'začuđen' tim činom Izraela miješanja u bosanske unutrašnje stvari".

Izraelsko nepoželjno miješanje izazvalo je reakciju među Bošnjacima - većinskom stanovništvu, koje ima dobro dokumentovanu historiju vjekovima zajedničkog života u miru sa Jevrejima.

Jevrejski lideri širom svijeta stali su uz Bošnjake kada su oni bili meta za istrebljenje srpskih nacionalista. Jevrejska zajednica dala je brojnim Bošnjacima, Srbima, Hrvatima i ostalim bosanskim državljanima siguran prolaz iz Sarajeva tokom opsade 1992-1995, a mnogi su i dalje zahvalni jevrejskim zajednicima - La Benevolencija i Jewish Joint Distribution Komitetu, za njihove humanitarne programe: pakete hrane i lijekove koji se pružali hiljadama ljudi Sarajeva.

Posjete Dragana Čovića prošlog mjeseca Jerusalemu kao i Milorada Dodika bili su pokušaji poticanja izraelske javnosti, kao i veoma cijenjenih izraelskih institucija.

Čovićeva stranka glasala je protiv preimenovanja naziva ulica koje veličaju nacističke saradnike i simpatizere u općinama pod kontrolom HDZ-a, a nedavno je Čović čak i odao počast palim fašističkim ustaškim vojnicima, koji su služili Trećem Rajhu, kod Mostara.

Ostatak teksta pročitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije