Reuf Bajrović: Schmidt završava Karadžićev i Bobanov posao

33
Radiosarajevo.ba
Reuf Bajrović: Schmidt završava Karadžićev i Bobanov posao
/ Reuf Bajrović

Christian Schmidt je Bosnu i Hercegovinu došao da olovkom završi posao koji su započeli Karadžić i Boban nožem i bodljikavom žicom.

Piše: Reuf Bajrović

Prema izjavama učesnika pregovora u OHR-u, Schmidt je inicijalno planirao da u utorak naveče objavi da je nametnuo izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona na način koji je predlagala Vlada Republike Hrvatske i HDZ BiH.

Sramotno: Devastirana nekropola stećaka Koritnik u Brezi

Sramotno: Devastirana nekropola stećaka Koritnik u Brezi

Međutim, dio javnosti u BiH je već za vikend uputio oštre kritike zbog namjere Schmidta da uvede tri posto etnički cenzus u kantone, što bi u praksi značilo da HDZ, ali i SNSD, dobijaju vječnu kontrolu nad političkim procesima u FBiH.

Bauk bosanstva: Zašto se Bosancima nameće geto?

Bauk bosanstva: Zašto se Bosancima nameće geto?

Cijena nametanja aparthejda u BiH

Bošnjaci bi postali nadmoćna demografska muslimanska većina kojom legalno upravlja kršćanska manjina. Nije isključena mogućnost da Schmidt istraje u svojoj islamofobnoj namjeri palestinizacije Bošnjaka, ali reakcija glavnih političkih aktera sa sjedištem u Sarajevu dokaz da i dalje postoji koncenzus o prirodi bosanskohercegovačke države postignut u Predsjedništvu BiH 1992. godine

Demokratska fronta (DF), Socijaldemokratska stranka (SDP) i Stranka demokratske akcije (SDA) su pokazale da kada je BiH u pitanju nema spremnosti na prljave kompromise sa dijelom internacionalne zajednice koja otvoreno stoji iza Schmidta.

EU birokratija u Briselu, Hrvatska, Mađarska i Europska pučka grupacija (EPP) u EU Parlamentu su, očito, spremne na to da plate političku i reputacionu cijenu nametanja aparthejda u BiH.

Senadin Lavić: Schmidt je izvođač završnog udarca protiv Bosne!

Senadin Lavić: Schmidt je izvođač završnog udarca protiv Bosne!

Gotovo identičnu politiku vodile su ključne EU države tokom genocida u BiH.

„Obnova kršćanske Europe“ je tada uključivala javne osude agresije na BiH, ali je na stvari bila otvorena podrška onome što su radile VRS i HVO.

Schmidt se koristi identičnim dvoličnim ponašanjem: daje izjave u kojima se tobože zalaže za ispunjavanje međunarodnih standarda ljudskih prava koje Ustav BiH krši dok planira da Armiju RBiH porazi 27 godina nakon što je njen otpor spasio državu BiH i ostavio mogućnost da ona jednoga dana bude moderna građanska država.

Idućih nekoliko dana Schmidt planira zapečatiti sudbinu BiH ako dođe do opuštanja i nemara javnosti po ovom pitanju. Bez spremnosti na radikalni građanski otpor dobitniku odličja „Red Ante Starčevića“ probudićemo se jedno jutro kao nova Gaza.

 „Bošnjački demografski oportunizam“

„Dritani“ u našim redovima će probati da idućih nekoliko sedmica iskoriste za relativiziranje prijetnje pričom o tome kako je borba protiv korupcije i ulazak u EU bitniji od budućnosti građanske ideje u BiH.

Više je nego očigledno da BiH nikada neće ući u EU i da je proces pristupanja ništa drugo do opasnost za njen opstanak jer se kroz njega pokušava država uništiti. Ono što islamofobi nazivaju „bošnjački demografski oportunizam“ je ustvari žal za neuspjelim genocidom.

Probajte zamisliti da u bilo kojoj demokratskoj zemlji legitiman javni djelatnik problematizira natalitet etničke ili rasne skupine?! Automatski bi bio svrstan uz bok sa neonacistima koji koriste great replacement kao način da šire mržnju i strah od relativno visokih stopa nataliteta imigrantske-posbeno muslimanske populacije.
Zahvaljujući indolentnosti i toleranciji smo došli u situaciju da neofašističke etikete postanu normalan dio debate o nama, pa čak i da ih objavljuju ugledne institucije kao „Johns Hopkins SAIS“!

Hadžidedić: Ovo je rušenje Daytona, Schmidtove odluke tretirati kao nelegalne!

Hadžidedić: Ovo je rušenje Daytona, Schmidtove odluke tretirati kao nelegalne!

Stoga, vrijeme dijaloga sa islamofobima i bosnomrscima treba da je prošlo za sve koji su lojalni Bosni i Hercegovini. Demokratski i demografski trendovi rade za BiH. Treba imati snage sačekati da se nove činjenice kreiraju na terenu. Ako smo 27 godina proveli boreći se sa dejtonskim okovima, možemo se strpiti još desetak.

***
Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (33)

/ Povezano

/ Najnovije