Infrastruktura / Jahorina: Počela izgradnja gondole od 16 miliona KM

29. 05. 2019. u 13:10:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 22

Na Jahorini su počeli pripremni radovi za investiciju vrijednu 16 miliona KM, izgradnju gondole duge oko jedan kilometar.

"Počeli smo sa izgradnjom Gondole – faza 1 pripremnih radova u toku", saopćio je Olimpijski centar Jahorina na svojoj Facebook stranici.

Kako se vidi iz fotografija, radovi su počeli raskrčivanjem terena i sječom građe koja se nalazi na trasi buduće investicije koja će, kako je najavljeno, eliminisati gužve skijaša u zimskoj turističkoj sezoni i rasteretiti centralne staze na planini.

Podsjetimo, ugovor o izgradnji gondole vrijedan 16 miliona KM potpisali su početkom ovog mjeseca direktor OC Jahorina Dejan Ljevnaić i Martin Leitner, direktor kompanije Leitner koja će graditi gondolu.

Izgradnjom buduće gondole, čija je trasa duga oko jedan kilometar, povezivati će se parking kod Vučijeg mosta i vezni puta 1 (Ogorjelica – Poljice) što će dovesti do veće iskorištenosti turističkog potencijala planine. Gondola će imati brzinu od pet do šest metara u sekundi svakog sata što će putovanje u trajanju od 3 minute učiniti nezaboravnim užitkom u razgledanju prirodnih ljepota Jahorine. U planu je da žičara bude opremljena modernim kabinama koje mogu da prime 10 ljudi, što će u konačnici dati mogućnost da svakog sata preveze preko 2,700.00 skijaša, bordera i ostalih ljubitelja planine”, saopćeno je iz Olimpijskog centra Jahorina nakon potpisivanja ugovora.

Kako je tada najavljeno, rok za izgradnju gondole je 1. decembar ove godine.

NEMA KOMENTARA