Pogledajte kako izgleda luksuzna vila na Jahorini za funkcionere iz RS-a

Radiosarajevo.ba
Pogledajte kako izgleda luksuzna vila na Jahorini za funkcionere iz RS-a
Tokom prazničnih dana privodi se kraju uređivanje i opremanje enterijera vile "Jahorina", jednog u nizu objekata kojim gazduje Ugostiteljski servis Vlade RS-a. Sudeći po fotografijama, unutrašnjost vile raskošno je opremljena.

Zid oko vile

Javnost ne bi ni saznala u kakvom luksuzu će uživati funkcioneri Republike Srpske koji se budu odmarali na Jahorini, gdje se nalazi istoimeni objekat u vlasništvu Vlade RS-a, da se jedan od izvođača radova, "Alu Wood Inžinjering" iz Maglaja, nije pohvalio fotografijama na svojoj Facebook stranici, navodi portal Istinito.

Na fotografijama su prikazana unutrašnja vrata i maske za radijatore koje je "Alu Wood Inžinjering" postavio, ali se na njima vidi i ostatak raskoši u vladinoj vili.

vila-za-funkcionere-rs-jahorina-portal-istinito2.jpg - undefined

Unutrašnjost vile      Foto: Istinito

U dnevnom boravku se nalazi poveći kamin, zidovi su ukrašeni dekorativnim lajsnama, a tu je i još neraspakovana italijanska rasvjeta poznatog italijanskog proizvođača "Ideal Lux".

Vila "Jahorina" se nalazi nedaleko od hotela "Termag", u blizini polazne stanice šestosjeda "Poljice" sa panoramskim pogledom, zbog čega je vjerovatno i ograđena visokim zidom, da obični smrtnici ne bi remetili mir onih koji budu uživali u zimskim radostima i provodu na olimpijskoj ljepotici.

vila-za-funkcionere-rs-jahorina-portal-istinito3.jpg - undefined

Vila za funkcionere      Foto: Istinito

Zid oko vile upućuje na zaključak da će u njoj boraviti važni gosti, uključujući i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je od dolaska na funkciju u Sarajevu ličnu sigurnost podigao na maksimalan nivo.

Iz istih razloga ovih dana postavlja se i ograda oko Administrativnog centra Vlade RS-a u Istočnom Sarajevu (Lukavica), koju Dodik često koristi za zvanične i nezvanične sastanke i press konferencije.

vila-za-funkcionere-rs-jahorina-portal-istinito4.jpg - undefined

Vila "Jahorina" se nalazi nedaleko od hotela "Termag", u blizini polazne stanice šestosjeda "Poljice" Foto: Istinito

Inače, primjetno je da Vlada RS u okviru priprema za dolazak Milorada Dodika u Predsjedništvo BiH nije štedila novca za uređenje svojih objekata i njihovu maksimalnu zaštitu, kako bi Dodiku boravak u Sarajevu bio što udobniji.

Milion i 350 hiljada više za Ugostiteljski servis

Nije poznato koliko budžetskog novca je potrošeno na raskoš u vili "Jahorina", jer na zvaničnoj stranici Vlade RS-a, kako navodi Istinito, među javnim nabavkama nisu uspjeli pronaći onu koja bi tu tajnu otkrila.

Ono što je poznato jeste da je u Budžetu RS-a za 2019. godinu Ugostiteljski servis Vlade RS-a zasebna potrošačka jedinica, čiji je budžet projektovan u iznosu od 4.810.000 KM.

Istovremeno, budžet Ministarstva trgovine i turizma smanjen je sa 8.754.100 KM u 2018. na 5.291.900 KM u 2019. godini.

vila-za-funkcionere-rs-jahorina-portal-istinito5.jpg - undefined

Ukupni izdaci za ugostiteljski servis

Budžet Ministarstva trgovine i turizma za 2019. godinu manji je za 3.462.200 KM, što znači da je budžet Ugostiteljskog servisa za ovu godinu uvećan za 1.347.800 KM. Toliko o proklamovanoj štednji premijera Radovana Viškovića!

Budući da kao član Predsjedništva Milorad Dodik ima "skroman" budžet od 100.000 KM, očito je da je pronađen dodatni način da se taj "nedostatak" kompenzuje kroz davanja iz Budžeta RS-a.

Naviknut na Budžet predsjednika RS-a od 10 miliona KM i raskoš koja ga okružuje gdje god se pojavi, nije ni čudo što se Dodik žalio na "parket koji škripi" u zgradi Predsjedništva BiH, izgrađenoj 1886. godine za potrebe tadašnje Zemaljske vlade BiH u Austrougatskom carstvu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije