U Sarajevu danas nastavak suđenja Novaliću i ostalima

5
Radiosarajevo.ba
U Sarajevu danas nastavak suđenja Novaliću i ostalima
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Dolazak na suđenje u aferi "Respirator"

S početkom u 9 sati, danas će u Sudu Bosne i Hercegovine biti nastavljeno suđenje protiv premijera Federacije BiH Fadila Novalića, bivšeg direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, vlasnika kompanije "F.H. Srebrena malina" Fikreta Hodžića i ministrice finansija Federacije BiH Jelke Milićević u aferi "Respiratori".

Podsjetimo, na prošlom ročištu, u unakrsnom ispitivanju odbrane, svjedokinja Sanita Alagić je odstupila od ranije izjave u kojoj je navela da je optužena Jelka Miličević na sjednici Federalnog štaba civilne zaštite 1. aprila prošle godine kazala da je pronađen dobavljač za 100 komada respiratora.

U unakrsnom ispitivanju odbrane Miličević, Alagić, koja je pomoćnica direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), rekla je da Miličević nije spomenula respiratore na sjednici, nego da joj je poslije kazala da treba pripremiti zahtjev za izdvajanje sredstava iz budžetske rezerve za nabavku.

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Miličević, federalna ministrica finansija i zapovjednica Štaba, optužena je za nesavjestan rad u službi. Njoj se sudi s federalnim premijerom Fadilom Novalićem, suspendovanim direktorom FUCZ-a Fahrudinom Solakom i direktorom firme “F.H. Srebrena malina” Fikretom Hodžićem, kao i samom firmom.

Odbrana je predočila iskaz iz istrage u kojem je svjedokinja Alagić, na pitanje tužilaca da li je Miličević imala saznanja da se sredstva izdvajaju za respiratore, kazala da je ona znala, a da Miličević i druge članove Štaba treba pitati da li su oni.

“Nisam spominjala u istrazi, jer su tužioci insistirali da izgovorim ime Jelka. Lupali su šakom o sto: ‘Izgovori ime Jelke, da je sad idemo uhapsiti.’ Zato sam se ograđivala”, objasnila je Alagić, pisao je Detektor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije