Afera Respiratori: Novalić i drugi optuženi stigli na novo ročište

7
Radiosarajevo.ba
Afera Respiratori: Novalić i drugi optuženi stigli na novo ročište
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Dolazak na suđenje u aferi "Respiratori"

U nastavku glavnog pretresa pred Sudom Bosne i Hercegovine (BiH) protiv premijera Federacije BiH Fadila Novalića, bivšeg direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, vlasnika kompanije "F.H. Srebrena malina" Fikreta Hodžića i ministrice finansija Federacije BiH Jelke Milićević, zbog afere Respiratori, odbrana će nastaviti svoje svjedočenje.

Pred Sudom BiH u 9 sati, na glavni pretres sa svojim advokatima, pojavili su se svi optuženi.

Podsjetimo, Sud BiH je 18. januara potvrdio optužnicu i protiv četvero optuženih.

Granična policija BiH uhapsila državljanina Turske zbog krijumčarenja ljudi

Granična policija BiH uhapsila državljanina Turske zbog krijumčarenja ljudi

Predviđen je nastavak svjedočenja Sanite Alagić, uposlenice Federalne uprave civilne zaštite i Solakove pomoćnice, Tužilaštvo BiH se bilo fokusiralo na dokumente za koje tvrde da su prepravljani. Ovo je četvrto ročište na kojem ona svjedoči.

Alagić je na prošlom svjedobnčenju potvrdila da je ona pripremala ugovor o nabavci po odluci Fahrudina Solaka, a da je ponuda dostavljena iz Ureda Vlade FBiH, ne precizirajući ko je tačno dostavio ponudu.

Na sjednici Federalnog štaba 2. aprila je, prema riječima svjedokinje, komandantica Jelka Milićević prvi put rekla da je Vlada FBiH pronašla dobavljača za respiratore, ali Alagić nije znala odgovoriti ko je tačno pronašao Fikreta Hodžića. O tome da će respiratore nabaviti "Srebrena malina" saznala je prilikom potpisivanja ugovora.

Taj ugovor je potpisan 3. aprila, a Fikret Hodžić je tada došao u Federalnu upravu civilne zaštite i sastao se s Alagić i Solakom. Tom prilikom razgovarali su o roku isporuke i dozvoli za uvoz medicinske opreme, a Alagić je rekla i da im je Hodžić objašnjavao razliku između invazivnih i neinvazivnih respiratora.

Optuženima Novaliću, Solaku i Hadžiću se na teret stavlja počinjenje krivičnih djela u vezi s nabavkom 100 komada respiratora iz Kine u vrijednosti od 10,5 miliona konvertibilnih maraka (oko 5,3 miliona eura), te zaštitne opreme u vrijednosti od 2,9 miliona konvertibilnih maraka (1,48 miliona eura) za potrebe borbe protiv korona virusa u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće.

Premijera Federacije BiH Fadila Novalića optužnica tereti za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, zloupotrebu položaja i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Novalić se tereti i za pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga, krivotvorenje službene isprave, povredu obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Ministrica finansija u Vladi FBiH Jelka Miličević optužena je za nesavjestan rad u službi.

Nijedno od ovo dvoje visokih funkcionera nakon podizanja optužnice nije ponudilo ostavku na mjesto premijera, odnosno ministra finansija Federacije.

Ko je pomagao Novaliću i drugima nakon počinjenog krivičnog djela?

Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv nekoliko osoba zbog sumnje da su pomagali optuženima u aferi “Respiratori”, pisao je jučer Žurnal.

Iz Tužilaštva BiH su potvrdili da vode istragu zbog počinjenog krivičnog djela “pomoć učiniocu poslije učinjenog krivičnog djela“.

Nisu precizirali protiv koga se istraga vodi, ali su naveli da se radi o “licima koja su pomagala učiniocima krivičnih djela u predmetu Fadil Novalić i drugi”.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije