Suđenje Novaliću i ostalim: Sunita kazala šta je FUCZ planirao s respiratorima

6
Radiosarajevo.ba
Suđenje Novaliću i ostalim: Sunita kazala šta je FUCZ planirao s respiratorima
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Dolazak u Sud BiH

U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje Fadilu Novaliću i drugima u aferi Respiratori.

Sunita Alagić, pomoćnica direktora u Federalnoj upravi civilne zaštite (FUCZ), četvrtog dana svjedočenja ostala je pri tvrdnji da je nekoliko dana nakon potpisivanja ugovora sa “Srebrenom malinom” 3. aprila 2020. promijenila podatak o oznaci respiratora, što joj je rekao direktor, navodeći kao razlog tehničku grešku.

Tužilac Mirza Hukeljić je prezentovao iskaz koji je Alagić dala u istrazi a u kojem se navodi da su izmjene napravljene 22. ili 24. aprila, kada je dolazio Fikret Hodžić sa dokumentacijom, piše Detektor.ba.

Cvjetna čarolija u Turskoj: Pogledajte bajkovite prizore

Cvjetna čarolija u Turskoj: Pogledajte bajkovite prizore

Sve je bilo simptomatično

“Svi iskazi su dati uz pomoć tužilaca… Ništa od toga nije bačeno”, kazala je da Alagić, dodavši da su tužioci iznosili konstrukcije i govorili da znaju šta je bilo.

Ona je rekla da nije znala da li je optužena ili svjedok i da se bojala tužilaca. Potvrdila je da je potpisala iskaze i da nije imala primjedbi.

Odgovornost na tužioce prebacila je i za navode iz njenog iskaza da joj je sve bilo simptomatično – “od naziva firme” do “tehničke greške”.

Članove Vijeća interesovalo je da li su ispravljeni i podaci iz ugovora na e-portalu Agencije za javne nabavke, na šta je Alagić kazala da nije bilo mogućnosti za to.

Predsjedavajuća Vijeća Džemila Begović pitala je svjedokinju ko je donio odluku koji će se respiratori nabaviti od tri ponude za koje Alagić tvrdi da su dobili od “Srebrene maline”.

“To je pitanje za rukovodioca”, rekla je Alagić.

Dodala je da o tome nije raspravljao Federalni štab civilne zaštite, ali da su od Kriznog štaba Ministarstva zdravstva dobili dokumentaciju sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i specifikacijama preporučenih respiratora.

Za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora sudi se federalnom premijeru Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru FUCZ-a Fahrudinu Solaku, direktoru firme “F.H. Srebrena malina” Fikretu Hodžiću, kao i samoj firmi, te federalnoj ministrici finansija Jelki Miličević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad, piše Detektor.ba.

Ponuda nije postojala

Alagić je kazala da nakon pojave pandemije nisu protokolisali sve akte koji su stizali u FUCZ zbog haotične situacije koja je vladala. Tužilac je pitanja postavljao o protokolisanju u vezi sa ponudom za respiratore oznake ACM 812A, koja je kasnije stavljena u ugovor umjesto prvobitnih HC VE300. Prema Tužilaštvu, ta ponuda nije postojala u vrijeme potpisivanja ugovora, dok svjedokinja tvrdi drugačije.

Alagić je rekla da ugovorom nije bilo definisano ko je zadužen za instalaciju, verifikaciju i puštanje u rad respiratora, a da je FUCZ nastojala da obavi taj posao. Navela je da je jedna firma pristala da to obavi bez naknade, zbog čega nije ni otvaran postupak javne nabavke, ali da je nakon medijskih izvještaja ta firma odustala.

Na pitanja Solakove Odbrane, svjedokinja je kazala da FUCZ nije planirala da skladišti respiratore, već da ih raspodijeli.

Braniteljica Marsela Bajramović predočila je ponudu “Srebrene maline” za zaštitnu opremu od 3. marta, na šta je Alagić rekla da je nisu ni razmatrali jer su za te stavke već bili izvršili nabavku po povoljnijim cijenama.

Na pitanja Solaka, svjedokinja je potvrdila da je FUCZ i prije pandemije nabavljala medicinsku opremu, te da su određene maske i odijela koje su imali od ranije poslužili za COVID odjeljenja.

Solak je kazao da je FUCZ bila spremna i znala kako se nabavlja medicinska oprema, dok je tužilac Hukeljć rekao da nije, jer nema stručna tijela, piše Detektor.ba.

Suđenje se nastalja 19. novembra.

Podsjetimo, osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministar finansija FBiH Jelka Milićević i vlasnik preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, te primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije