Afera Respiratori: Fadil Novalić i drugi i danas pred sudom

3
Radiosarajevo.ba
Afera Respiratori: Fadil Novalić i drugi i danas pred sudom
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Optuženi u aferi

U Sudu Bosne i Hercegovine danas se nastavlja suđenje premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i drugima u vezi sa nabavkom 100 respiratora vrijednosti 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite iz Kine uvezla kompanija "Srebrena malina".

Osim Novalića, u aferi "Respiratori" optuženi su i ministrica finansija Federacije BiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

Ročište je zakazano za danas od 9.30 sati, sudija u ovom slučaju je Džemila Begović.

Sve spremno za koncert povodom Dana Evrope: Više od 250 đaka iz Sarajeva prisustvovalo probi u NPS

Sve spremno za koncert povodom Dana Evrope: Više od 250 đaka iz Sarajeva prisustvovalo probi u NPS

Na prošlom ročištu svjedočili su uposlenici iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH koji su govorili kako je firma Srebrena malina po ubrzanoj proceduri upisana u registar veletrgovaca i dobila dozvolu za uvoz respiratora.

Mladen Čančarević ispričao je kako mu je 23. aprila prošle godine direktor Agencije rekao da su ga kontaktirali u vezi sa firmom koja treba da uveze respiratore za potrebe Vlade FBiH i da se raspituju za potrebne procedure.

Čančarević, koji je pomoćnik direktora za opšte i pravne poslove, kazao je da ga je poslije nazvao Fikret Hodžić, kojeg je uputio na stranicu Agencije u vezi sa potrebnom dokumentacijom.

Svjedok je dodao da su i druge kolege radile na ovom slučaju, a da je Hodžić podnio zahtjev i dokumentaciju. Napomenuo je da je koleginica iz inspekcije tražila da Hodžić ponovo pošalje fotografije sa lica mjesta, jer prvobitne nisu bile adekvatne.

"Izdata je dozvola za interventni uvoz, pravno lice je upisano za četiri ili pet dana", kazao je Čančarević.

Danas je najavljeno da se pred Sudom BiH u svojstvu svjedoka pojavi Mustafa Kadribegović, koji je nakon suspenzije Fahrudina Solaka kratko bio na čelu Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije