Izostanak bošnjačkih lidera s Mostarskog sajma: To šalje lošu sliku o BiH

Radiosarajevo.ba
Izostanak bošnjačkih lidera s Mostarskog sajma: To šalje lošu sliku o BiH
FOTO: Radiosarajevo.ba / Sajam privrede u Mostaru

Današnje otvaranje Mostarskog sajma privrede protiče uz prisustvo najviših lidera regije. Sajam je otvorio Aleksandar Vučić, a tu su  premijer hrvatske Andrej Plenković, kao i  predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.  

Ipak, događaj protiče uz vidan izostanak bošnjačkih predstavnika vlasti - kao što se odranije zna, na ovaj događaj nije pozvan bošnjački član predsjedništva Bakir Izetbegović, kao ni srpski člank Mladen Ivanić, iako je prisutan predsjednik RS Milorad Dodik

Na večeru uoči sajma bio je pozvan,  ali sa zakašnjenjem, premier BiH Denis Zvizdić, ali nije se odazvao pozivu domaćina, hrvatskog plana predsjedništva Dragana Čovića. 

BiH / Čović i regionalni i domaći dužnosnici na večeri, bez predstavnika Bošnjaka

Da li se radi o spletu okolnosti  ili jasnoj politikoj poruci?

Dragan Čović, koji je danas na Sajmu dobio i posebno priznanje, odsustvo bošnjačkih članova vlasti komentira: 

"Nemojte povrijediti bošnjačke zvaničnike, ovdje imate stotine bošnjačkih zvaničnika, sa razine države, entiteta, javnih institucija, obiđite i pozdravite ih. Ovi što se predstavljaju kao dominantni predstavnici Bošnjaka, pozvani su danas, i gospodin Izetbegović i svi drugi, da budu i na otvaranju", rekao je Čović.

Sugovornici  Radija Slobodna Evropa ovo komentiraju kao još jednu bruku za imidž države: 

"Ja to ne mogu da objasnim i mislim da je neophodno da sva tri člana Predsjedništva bolje objasne bh. javnosti kako je moglo doći do toga, jer pojavljivanje samo jednog od tri člana Predsjedništva na ovakvim događajima od očigledne regionalne važnosti, pod tim podrazumijevam sastanke regionalnih lidera koji su se održavali u Mostaru, u takvoj situaciji kada samo jedan član Predsjedništva prisustvuje tome, šalje ponovo jako lošu sliku o Bosni i Hercegovini i o njenim političkim liderima koji bi trebali da zastupaju čitavu zemlju i sve građane, a ne samo pojedinačne političke partije", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Srećko Latal.

 Mostar / Vučić otvorio Međunarodni sajam privrede: Mjesto razmjene ideja i projekata

Netrpeljivost koja vlada među trojicom članova bh. Predsjedništva, a posebno među Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, datira već duže vrijeme, ali to ne smije biti razlog nedolaska Izetbegovića i Ivanića u Mostar, smatra profesor na Mostarskom Sveučilištu Slavo Kukić, u izjavu za Slobodnu Evropu.

Apsurdno je, kako ističe profesor Kukić, što je pokrovitelj cijele mostarske manifestacije Predsjedništvo BiH, a tamo ga predstavlja samo jedna član.

"Sve ono što se događa oko Mostarskog sajma govori o svom jadu i bijedi u koju su Bosnu i Hercegovinu gurnule njezine etnonacionalističke političke elite. Naprosto je nevjerojatno da članova kolektivnog šefa države nema tamo gdje je kolektivni šef službeni pokrovitelj", komentariše Kukić.

"Nevjerojatno je, potom", dodaje, "da nema ni drugih državnih funkcionera sa samog vrha državne piramide, ako nisu pripadnici HDZ-ove političke vrhuške".

"To po sebi govori da narod ove zemlje ne može svoju budućnost graditi sa ovim političkim filozofijama i da ako ne želi da mu djeca završavaju van granica ove zemlje pod hitno mora mijenjati politički čip, na način da onima koji zemlju dovode u ovakav ambijent totalne nesnošljivosti, okrene im leđa i bira druge na njihovo mjesto", zaključuje profesor Kukić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije