SDP: HDZ-u i HNS-u prava bh. Hrvata su izgovor za očuvanje svojih privilegija

Radiosarajevo.ba
SDP: HDZ-u i HNS-u prava bh. Hrvata su izgovor za očuvanje svojih privilegija
Foto: Arhiv / Ilustracija

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDPBiH) u saopćenju za javnost navodi da novo političko saopćenje Hrvatskog narodnog sabora, inače, kako ističu, privatne nevladine organizacije Dragana Čovića i njegovog HDZ-a, kojoj on osigrava finansiranje, doživljavaju kao nastavak politike ucjena na koju je predsjednik HDZ-a odavno navikao.

"U potpunosti odbacujemo tvrdnje da želimo podijeliti državu i od Federacije BiH napraviti entitet s bošnjačkom većinom. Očigledno je da je Čović, koji gvozdenom rukom onemogućava demokratiju među bh. Hrvatima, prepoznao da je SDP najveća smetnja njegovim željama da institucionalno potpuno ovlada državnim i entitetskim institucijama.

Danas je svima jasno kako njemu, odnosno, HDZ-u i HNS-u, zaštita kolektivnih prava bh. Hrvata služi samo kao izgovor za očuvanje vlastitih pozicija, privilegija, a neki bi rekli i slobode" kaže se u saopćenju SDP-a.

"Upravo zbog toga sva tobožnja briga za narod se svela na prijetnju blokadom vlasti i pokušaj da politikom ucjena izdejstvuje zakonske garancije da može ovladati sa 12 od 17 zastupnika u Klubu Hrvata iz Doma naroda FBiH. Na taj način bi HDZ dobio zakonsku garanciju da će biti nezaobilazan faktor prilikom imenovanja predsjednika i potpredsjednika FBiH, što u osnovi znači i nezaobilaznu poziciju u formiranju svih narednih vlada FBiH, bez obzira kakav će imati izborni rezultat.

Mi u SDP BiH, zajedno s DF-om, ponudili smo prijedlog Zakona o višečlanim izbornim jedinicama i broju mandata, koji rješava principe iz presude Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića, a istovremeno je u skladu sa Izbornim zakonom BiH, Ustavom Federacije BiH i u skladu sa pravilima Venecijanske komisije. Taj prijedlog nikada nije razmatran od strane Federalnog Parlamenta zahvaljujući blokadi SDA i HDZ-u.


Moramo priznati kako nam je razumljiv strah Dragana Čovića, jer mu mi u SDP-u nikada nećemo ponuditi argumente, niti dopustiti da podijeli FBiH. SDP je potpuno posvećen i više puta smo dokazali svoju punu opredjeljenost jačanju institucija države BiH, uvažavajući prava sva tri konstitutivna naroda.

Pokušaj otimanja suvereniteta iz ruku građana, prebacujući ga samo na ona područja u kojima HDZ ima jak politički i društveni uticaj, jeste dobro zapakovan poziv na podjelu ove države i to po etničkim linijama. To nije ništa drugo, nego odavno prevaziđeni srednjovjekovni feudalni sistem vladanja što su konačno vidjeli svi koji su pokušali pokazati razumijevanje i pomoći u dolasku do rješenja zasnovanih na demokratskim principima", navodi SDP.

"Sva bahatost i spremnost na sve da sačuvaju stečene pozicije kad je u pitanju HDZ najbolje se demonstrira njihovom blokadom donošenja tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH, vezanih za video nadzor na glasačkim mjestima i skeniranje glasačkih listića. Očigledno je da pooštrena kontrola glasačkog procesa ne ide u korist HDZ-u, koji upravo zahvaljujući zloupotrebama izbornog procesa opstaje na vlasti.

Jasno je da ne postoji nijedan argument kojim HDZ može opravdati zašto je protiv toga da delegati u Domu naroda odlučuju o vitalnom nacionalnom interesu ili zašto su protiv poštenih i slobodnih izbora. Zato, po staroj ustaljenoj praksi, pokreću isprazne optužbe pokušavajući SDP svrstati u bošnjačke stranke. Već smo odavno prestali odgovarati na ove optužbe kroz medije, a najbolji odgovor će dati birači u oktobru.

Svako neka se bavi svojim problemima, jer postaje očito kako osim sukoba interesa HDZ-a i interesa države BiH, sve više u HDZ-u ne mogu sakriti ni činjenicu unutarstranačkih sukoba. SDP će i dalje štititi interese države i boriti se da osiguramo jednakopravnost svih građana i naroda na svakom pedlju Bosne i Hercegovine", stoji u saopćenju SDP-a BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije