DF: Gospoda iz HDZ-a neće da približi stavove za izmjene Izbornog zakona

A. B.
DF: Gospoda iz HDZ-a neće da približi stavove za izmjene Izbornog zakona
FOTO: Radiosarajevo.ba / Zlatko Miletić

U zgradi Delegacije Europske unije (EU) u Sarajevu danas je održan sastanak lidera i predstavnika SBB-a, SDP-a, SDA,HDZ-a BiH i DF-a Fahrudina Radončića, Nermina Nikšića, Bakira Izetbegovića, Borjane Krišto i Zlatka Miletića o izmjenama Izbornog zakona BiH i to još jedan u nizu koji je bio neuspješan.

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović nakon sastanka koji je trajao više od dva sata kazao je kako je na prošlo sesiji izgledalo da se blizu rješenju, ali da u tome danas nije bilo uspjeha.

Bakir Izetbegović - undefined

Bakir Izetbegović (FOTO: Radiosarajevo.ba)

"Ni danas se nismo uspjeli dogovoriti, ali neću govoriti koje kriv. Zadržali bismo mogućnost da se u nastavku dogovorimo", kazao je Izetbegović.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine (SBBBiH) Fahrudin Radončić izjavio je kako je današnji sastanak bio dosta detaljan.

"Razgovori su danas bili dosta detaljni, ali opet nismo bliže rješenju nego je to bilo jučer. Dat ćemo maksimalne napore da dođe do toga. Postoje razlike između bošnjačkog bloka i kolega iz HDZ-a i naredne sedmice ćemo ponovo razgovarati da pokušamo date razlike budu što manje", pojasnio je Radončić.

Fahrudin Radončić - undefined

Fahrudin Radončić (FOTO: Radiosarajevo.ba)

S druge strane, prvi čovjek Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH) Nermin Nikšić naglašava kako on nije nije dijelio optimizam ni nakon prošlog sastanka.

"Uprkos tome trebamo nastaojati zadržati dignitet razgovora i pokušti doći do rješenja. Danas nije bilo ništa bilo sporno, što nije bilo prošli put. Govori se tome da li treba primjenjivati Ustav FBiH i predstavniku iz svakoga naroda dati priliku da bude jednak. Moramo svi učiniti dodatne napore kako bismo došlo do kompromisa ili pokušaja kompromisa", kazao je Nikšić novinarima.

Nermin Nikšić - undefined

Nermin Nikšić (FOTO: Radiosarajevo.ba)

Borjana Krišto iz HDZ-a BiH je izjavila da su nastavljeni razgovori kao i prošli put.

"Ni danas nema dogovora jer se ne poštuju principi Ustava FBiH , a mi insistiramo na tome. Nema legitimnog predstavljanja ako se poštuju odredbe iz 1991. godine, a mi želimo i moramo ispoštovati sve procedure kako bi se ispoštovala i sva tri konstitutivna naroda", smatra Krišto.

Borjana Krišto - undefined

Borjana Krišto (FOTO: Radiosarajevo.ba)

Na kraju je generalni sekretar Demokratske fronte Zlatko Miletić, lider Demokratske fronte (DF) zaključio kako su se četiri stranke, isključujući HDZ primakli takozvanom ad hoc rješenju.

"Gospoda iz HDZ-a neće da pristane na to, a tiče se odluka Ustava FBiH", zaključio je Komšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije