Izetbegović: Ovo što sada gledamo podsjeća na stvari prije 30 godina

27
L. M.
Izetbegović: Ovo što sada gledamo podsjeća na stvari prije 30 godina
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Bakir Izetbegović

Bakir Izetbegović, lider SDA i član Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH boravio je danas u Mostaru gdje se sastao sa predsjednicima i članovima Gradskog i Kantonalnog odbora SDA.

Podsjetimo, on se sinoć u Dubrovniku sastao sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

Na početku svog obraćanja, komentirao je poruke Europske unije upućene zvaničnicima RS povodom obilježavanja neustavnog dana RS.

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

"Sankcije su krenule i ovo je tek početak. Ovakvo siledžijsko ponašanje kakvo imamo u ovom času od Milorada Dodika i strukture koja ga prati traži puno odlučnije i efikasnije sankcije, to je jedini odgovor. Uključivat će se i druge zemlje, ali ne znam da li će se EU kao zajednica pridružiti sankcijama", rekao je lider SDA.

Smatra da "ovo što sada gledamo jako podsjeća na stvari prije 30 godina".

"Jedna struktura bosanskih Srba smatra da ima pravo da donosi odluke u ime svih, da ignorira da i drugi imaju prvo. To je nasilje nad pravima drugih, nad istinom, nad Ustavom i zakonima. Sve u svemu, ovo je nastavak nasilja koji ne može dobro završiti, što prije prestane - to bolje", smatra Izetbegović.

Kada je riječ o susretu sa Plenkovićem, Izetbegović je istakao da je neophodan imperativ popravljati odnose Bošnjaka i Hrvata.

"To je potrebno i jednim i drugim. Mislim da je gospodin Plenković vrlo dobar sagovornik. Vidjeli ste šta je Milanović izjavio, da su Bošnjaci zlostavljaši Hrvata u BiH. Hrvati u BiH imaju preko onoga što im Ustav daje. Priča o ugroženosti im pada u vodu. Na primjer SDA po strukturi ima manje pozicija od HDZ, a 2 i po puta više glasova", napomenuo je Izetbegović.

Dotakao se i blokada na nivou funkcionisanja FBiH te rekao da zbog HDZ-a mnogi zakoni stoje u ladicama Federalnog parlamenta, a da to Hrvati u Hrvatskoj ne znaju.

Pomenuo je i moguće prijedloge izmjena Izbornog zakona.

"Zna se šta je prijedlog SDA, biti predstavljen i štititi vitalni nacionalni interes. Mi smatramo da domovi naroda trebaju štititi vitalni nacionalni interes. Da bi se nešto dobilo mora se i datu. Nisam optimista narednih mjerec dana, ali općenito po ovom pitanju jesam", navodi predsjednik SDA.

Na kraju je pomenuo i izgradnju plinovoda "Južna interkonekcija", te kazao kako je potrebno ubrzati projekat koji će osigurati alternativne izvore gasa jer sada BiH ima samo gas koji dolazi iz Ruske Federacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (27)

/ Povezano

/ Najnovije