Ambasada SAD u BiH: Pozivamo nadležne da provedu istragu

3
Radiosarajevo.ba
Ambasada SAD u BiH: Pozivamo nadležne da provedu istragu
Foto: Radiosarajevo.ba / Ambasada SAD i Milorad Dodik

Širom bh. entiteta RS 9. januara obilježen je neustavni dan RS.

U nekoliko gradova u Republici Srpskoj, uključujući Gacko, Foču, Prijedor, Brčko, Janju... uoči proslave zabilježeni su incidenti, provokacije i uvrede prema građanima nesrpske nacionalnosti i Bošnjacima.

Povodom incidenata koju se dešavali za Federalna.ba iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država pozvali su da se provedu istrage, a vinovnici pozovu na odgovornost.

Dodik ponovo negirao genocid i Bošnjake nazvao muslimanima: "Mogu da žive na 25 posto teritorije"

Dodik ponovo negirao genocid i Bošnjake nazvao muslimanima: "Mogu da žive na 25 posto teritorije"

"SAD su duboko zabrinute izvještajima o govoru mržnje, veličanju ratnih zločinaca i provokativnim incidentima usmjerenim protiv povratnika u Republiku Srpsku tokom prethodnog vikenda.

Pozivamo nadležne vlasti da, bez odlaganja, provedu istragu o ovim incidentima, a njihove vinovnike pozovu na odgovornost.

Održivi povratak izbjeglih lica predstavlja važan aspekt Dejtonskog mirovnog sporazuma i vlasti Bosne i Hercegovine dužne su povratnicima osigurati da žive u bezbjednom i sigurnom okruženju, bez uznemiravanja i zastrašivanja", odgovorili su iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije