Izetbegović od Wigemarka zatražio zvaničan odgovor EK o Pelješkom mostu

Fena
Izetbegović od Wigemarka zatražio zvaničan odgovor EK o Pelješkom mostu
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio primio je danas šefa Delegacije EU u BiH Larsa Gunnara Wigemarka.

Izetbegović je podsjetio Wigemarka da je zvanični stav BiH o gradnji Pelješkog mosta sadržan u zaključku Predsjedništva BiH iz 2007. godine i u pismu tadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, koje je Hrvatskoj zvanično upućeno 2009. godine.

Zaključkom i pismom, Bosna i Hercegovina je od Hrvatske zatražila da zaustavi gradnju Pelješkog mosta, dok se ne riješi otvoreno pitanje vezano za identifikaciju morske granične crte i pristupa Bosne i Hercegovine otvorenom moru, što je pravo koje joj pripada po Konvenciji UN-a o pravu mora.

Taj stav je kasnije više puta potvrđen, a Hrvatska o tome svaki put zvanično obaviještena.

Izetbegović je dodao da su i u Evropskoj komisiji bili upoznati sa zvaničnim stavom BiH, te da je i u Studiji predizvodljivosti iz 2014. godine, koju je finansirala EU, konstatovano da bi izgradnja Pelješkog mosta mogla dovesti do međunarodnog pravnog spora. Unatoč tome, donesena je odluka o sufinansiranju izgradnje Pelješkog mosta iz EU fondova, na osnovu nevalidne dokumentacije koju je dostavila Hrvatska i ničim utemeljene tvrdnje da se BiH ne protivi gradnji mosta.

Pri tome, Evropska komisija od BiH nije službenim putem zatražila očitovanje prije donošenja odluke o sufinansiranju projekta, pokazujući tako nedopustiv odnos prema BiH. Ni poslije dodatnih upozorenja Bosne i Hercegovine, koja su uslijedila nakon donošenja odluke o sufinansiranju, Evropska komisija se nikada nije zvanično očitovala prema BiH.

Izetbegović je od Wigemarka zatražio zvaničan odgovor Evropske komisije, ističući da se novcem građana EU finansira i omogućava projekt koji krši međunarodno pravo i kojim se ugrožavaju prava BiH, buduće članice EU, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije