Izetbegović: Ivanić ne smije pisati Sudu bez konsenzusa tri člana Predsjedništva

Anadolija
Izetbegović: Ivanić ne smije pisati Sudu bez konsenzusa tri člana Predsjedništva
/ Anadolija
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović saopćenjem je reagirao na tvrdnje predsjedavajućeg Predsjedništva Mladena Ivanića.

Iz Izetbegovićevog kabine kažu da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić sve vrijeme, uključujući i pismo Sudu od 13. jula 2016. godine, tvrdio da je, prema Statutu i Pravilima Suda, neophodno da Predsjedništvo BiH dâ novu autorizaciju agentu Softiću, odnosno da nanovo imenuje agenta Softića za postupak revizije.

"Ivanić je na današnjoj konferenciji za štampu rekao da je on tvrdio sve vrijeme da će Međunarodni sud pravde u Hagu tražiti pojašnjenje vezano za status agenta Softića. To nije ono što je Ivanić tvrdio sve vrijeme. Sve vrijeme, uključujući i u svom pismu Sudu od 13. jula 2016. godine, Ivanić je tvrdio da je, prema Statutu i Pravilima Suda, neophodno da Predsjedništvo BiH dâ novu autorizaciju agentu Softiću, odnosno da nanovo imenuje agenta Softića za postupak revizije", navodi se u saopćenju Kabineta člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Dodaje se kako je Sud u svom pismu upućenom članovima Predsjedništva BiH zatražio pojašnjenje statusa agenta Softića prema postojećoj Odluci Predsjedništva BiH od 4. oktobra 2002. godine.

"U tom pismu Sud nije prejudicirao bilo kakav stav Suda o tumačenju svog Statuta i Pravila vezano za imenovanje agenata. Umjesto što sve vrijeme tumači Statut i Pravila Međunarodnog suda pravde, Ivanić bi konačno trebao da pojasni zašto i na temelju kojih pravnih (a ne političkih) argumenata negira pravno neupitnu činjenicu da je Softić i dalje ovlašteni agent BiH na temelju Odluke Predsjedništva BiH od 4. oktobra 2002. godine, jer je ta odluka i dalje važeća i na snazi je", piše u saopštenju iz Izetbegovićevog kabineta.

Također se dodaje da je Ivanić na današnjoj konferenciji za štampu pročitao odlomke iz svog novog pisma Sudu, koje je već napisao i koje će neki njegov specijalni izaslanik uručiti Sudu 2. marta.

"U tom pismu Ivanić ponavlja ono što je već jednom rekao na konferenciji za štampu u Beogradu 22. februara, a to je da će Sudu reći da to pismo piše u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, odnosno kao 'Suveren' države Bosne i Hercegovine. Drugim riječima, Ivanić je danas potvrdio da će u tom svom novom pismu Sudu svoje privatno mišljenje predstaviti kao službeni stav Predsjedništva BiH. Ukoliko Ivanić to zaista i uradi, bit će to zloupotreba položaja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, jer Ivanić, bez obzira što je u ovom trenutku predsjedavajući Predsjedništva BiH, nema pravo da u ime Predsjedništva BiH Sudu iznosi svoja mišljenja i tumačenja kao službeni stav Predsjedništva BiH, jer o tim njegovim mišljenjima i tumačenjima ne postoji konsenzus sva tri člana Predsjedništva BiH, niti su ta njegova privatna mišljenja i tumačenja zasnovana na bilo kakvim činjenicama i ustavno-pravnim argumentima", navodi se u saopćenju.

Na kraju se zaključuje da je Ivanić na današnjoj konferenciji za štampu, također, kazao da će u svom novom pismu Sudu napisati da je Predsjedništvo BiH održalo “sjednicu” 23. februara 2017. godine i konstatovati da na toj “sjednici” Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku o podnošenju zahtjeva za reviziju.

"Kao što je dobro poznato, ta 'sjednica' Predsjedništva BiH je prekinuta, dakle nije održana, zbog nedostatka kvoruma, jer su je napustili Izetbegović, a zatim i Čović, a Predsjedništvo BiH se na toj 'sjednici' nije izjašnjavalo niti je glasalo o bilo kakvoj odluci", ističu u saopćenju Kabineta člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije