! / Izetbegović i Krišto na samitu parlamentaraca: Proširenje EU nakon COVID-a

28. 06. 2021. u 07:17:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Bakir Izetbegović i predsjedavajuća Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto učestvovat će danas, na poziv predsjednika Evropskog parlamenta Davida Sassolija, na 2. samitu predsjednika parlamenata zemalja Zapadnog Balkana i Evropskog parlamenta.

Održavanje 2. samita predsjednika parlamenata zemalja Zapadnog Balkana i Evropskog parlamenta bit će prilika za nastavak i produbljivanje interparlamentarne saradnje, posebno nakon izazova koje je pred najvišim zakonodavnim tijelima zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije (EU) stvorila pandemija virusa korona (COVID – 19), piše N1.

U tom kontekstu, glavna tema o kojoj će se raspravljati na samitu nosi naslov „Osnovna uloga parlamenata u procesu proširenja EU nakon COVID-a“.

Predviđena je i rasprava o ulozi parlamenata u obezbjeđenju demokratskog učešća, nadzora i legitimiteta u procesu pristupanja EU. Kako je najavljeno, tokom samita bit će razmijenjena iskustva i najbolje prakse o tome kako parlamenti mogu održati svoju ključnu ustavnu ulogu u teškim uslovima pandemije, kao i nakon pandemije, posebno u procesu proširenja EU.

U okviru samita, kako je najavljeno, bit će održan i sastanak Odbora za spoljne poslove (AFET) Evropskog parlamenta sa predsjednicima parlamenata zemalja Zapadnog Balkana.

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH, Bakir Izetbegović lično će prisustvovati samitu u Briselu, dok će predsjedavajuća Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto na samitu učestvovati u online formatu, najavio je Sektor za odnose s javnošću PSBiH.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA