Izdata naredba za raspisivanje međunarodne potjernice za Bogdanom Stevanovićem

Fena
Izdata naredba za raspisivanje međunarodne potjernice za Bogdanom Stevanovićem
Sud BiH izdao je naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Bogdanom Stevanovićem, optuženim za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. na području Srebrenice.

Prema Tužilaštvu BiH, Stevanović je u periodu od maja do kraja augusta 1992. godine, kao komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) Skelani i član Kriznog štaba Srpske opštine Skelani, pomagao u ubistvima i naređivanju ubistava, kao i progonu bošnjačkog stanovništva na području Skelana i drugih mjesta u okolini Srebrenice.

Progoni su, kako smatra Tužilaštvo BiH, počinjeni organiziranim napadima na sela i naselja, a potpomognuti su artiljerijskim djelovanjem, prisilnim odvajanjem muškaraca, ubistvima više osoba, kao i zatvaranjem u SJB Skelani i "Združeni dom" u Skelanima, javlja BIRN.

Žene i djeca su prognani prema Bajinoj Bašti (Republika Srbija), dok je najmanje 35 ljudi ubijeno.

Kako je ranije saopćeno, Stevanović ima prebivalište u Srbiji, a optužnica protiv njega je potvrđena u junu 2017. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije