Disciplinski postupak protiv Salihovića: Ročište završeno bez prisustva optuženog

Fena
Disciplinski postupak protiv Salihovića: Ročište završeno bez prisustva optuženog
/ Foto: Anadolija
Iako je suspendirani glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine jutros napustio ročište u disciplinskom postupku koji se vodi protiv njega, ovo ročište je završeno saslušanjem nekoliko svjedoka, Salihovićevih kolega.

Tačnije, saslušani su drugi tužioci Tužilaštva BiH, i to: Božo Mihajlović, Dubravko Čampara, Eldina Biuk i Mirza Hukeljić, potvrđeno je iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV).

Ročište u ovom predmetu održano je pred Prvostepenom disciplinskom komisijom VSTV-a BiH bez prisustva javnosti, što je bio i povod da tuženi Salihović i njegov advokat Rifat Konjić napuste sjednicu jutros, neposredno po saznanju o odluci Komisije da se iz nastavka postupka javnost isključi.

Advokat Konjić i njegov klijent izrazili su neslaganje s vođenjem tog postupka bez prisustva javnosti.

Konjić je ranije kazao „da je apsolutno neprimjereno da se u ovakvom slučaju koji se odnosi na glavnog tužioca ove države postupak vodi isključivo u tajnosti“, te najavio da će spomenuti tužioci biti pozvani i u svojstvu svjedoka tuženog.

Ured disciplinskog tužioca tereti Salihovića da je propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, omogućio vršenje dužnosti tužioca osobama koje za to nisu zakonom ovlaštene, odnosno da se miješao u postupanje sudije ili tužioca…

Postupak protiv Salihovića počeo je 27. januara, ulaganjem materijalnih dokaza disciplinskog tužitelja.

Nastavak postupka u ovom predmetu zakazan je za 6. mart, kada bi trebali biti saslušani tuženi Salihović i zaposlenici njegovog kabineta Hasan Pleh i Emil Pinkas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije