Proces protiv Salihovića: Tužilaštvo BiH traži postupak iza zatvorenih vrata

BIRN - Detektor.ba
Proces protiv Salihovića: Tužilaštvo BiH traži postupak iza zatvorenih vrata
/ Foto: Anadolija
Komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) odgodila je nastavak disciplinskog postupka protiv suspendiranog glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića zbog njegove bolesti.

Predsjedavajući komisije Mahmut Švraka prihvatio je zahtjev Odbrane da se ročište odgodi i rekao da će postupak biti nastavljen 13. februara, kada bi u korist Ureda disciplinskog tužioca trebalo svjedočiti četvero zaposlenika Tužilaštva BiH.

Švraka je također rekao da je prije početka ročišta iz Državnog tužilaštva stigao dopis u kojem su podsjetili da se protiv Salihovića vodi krivična istraga, javlja BIRN - Detektor.ba.

„Oni su zatražili da javnost bude isključena s daljeg toka postupka u kojem će svjedočiti zaposlenici Tužilaštva BiH. Kako su naveli, u suprotnom bi moglo doći do ugrožavanja istrage“, rekao je Švraka.

Među zaposlenicima Tužilaštva BiH koji će biti saslušani 13. februara su tužioci Božo Mihajlović, Dubravko Čampara i Mirza Hukeljić. Švraka je rekao i da će “vjerovatno” biti prihvaćen zahtjev Tužilaštva BiH da naredno ročište zatvori za javnost.

Ranijom odlukom Komisije VSTV-a, postupak protiv Salihovića trebao je biti djelomično otvoren, odnosno kada budu izvođeni dokazi za tri tačke tužbe protiv Salihovića, javnost bi bila isključena, dok bi ročište biti otvoreno u vezi s dvije tačke koje mu se stavljaju na teret.

Javnost je trebala prisustvovati tačkama tužbe po kojima se Salihović tereti da je osobama koje nisu tužioci omogućio da saslušaju svjedoke iako im to nije u opisu radnog mjesta, dok su predmete formalno vodili tužioci Hukeljić i Čampara, kao i da nije dostavljao informacije o disciplinskim pitanjima. Zatvoreni za javnost su trebali biti dijelovi koji se odnose na navode da je Salihović propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, te svojim ponašanjem doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Državnog tužilaštva.

Salihović je ranije navode disciplinskog tužioca odbacio kao netačne.

Salihovićev advokat Rifat Konjić je na početku ročišta pročitao podnesak u kojem je, uz traženje odgode zbog bolesti njegovog klijenta, iznio prigovor na rad Disciplinske komisije jer još uvijek nije dobio cijelu tužbu i sve prateće dokaze.

Predsjedavajući Komisije Švraka je odgovorio da postoje dokazi da je tužba dostavljena sa svim dokazima i da je Salihović i njegov advokat imao priliku da obavi uvid u cjelokupni spis.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije