Salihović napustio ročište jer postupak nije otvoren za javnost

BIRN - Detektor.ba
Salihović napustio ročište jer postupak nije otvoren za javnost
Arhiv / Goran Salihović
Goran Salihović napustio ročište pred Disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) zbog toga što je zatvoreno za javnost. Tvrdi da će se vratiti kada postupak bude otvoren za javnost.

Advokat Rifet  Konjić je kazao da se na ovom ročištu očekuje saslušanje svjedoka.

Ranijom odlukom Komisije VSTV-a, postupak protiv Salihovića trebao je biti djelimično otvoren, odnosno kada budu izvođeni dokazi za tri tačke tužbe protiv Salihovića, javnost bi bila isključena, dok bi ročište bilo otvoreno u vezi sa dvije tačke koje mu se stavljaju na teret, javlja BIRN - Detektor.ba.

Javnost je trebala prisustvovati tačkama tužbe po kojima se Salihović tereti da je osobama koje nisu tužioci omogućio da saslušaju svjedoke iako im to nije u opisu radnog mjesta, dok su predmete formalno vodili tužioci Hukeljić i Čampara, kao i da nije dostavljao informacije o disciplinskim pitanjima.

Zatvoreni za javnost su trebali biti dijelovi koji se odnose na navode da je Salihović propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, te svojim ponašanjem doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Državnog tužilaštva.

Salihović je ranije navode disciplinskog tužioca odbacio kao netačne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije