! / Iz FUCZ-a poslali važno upozorenje građanima: Pratimo situaciju u jednom kantonu

15. 06. 2020. u 20:34:00 A. S.

Shares: 0

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) danas je u Sarajevu održala sjednicu, na kojoj se, između ostalih, razgovaralo i o epidemiološkoj situaciji i borbi protiv koronavirusa.  

Mustafa Kadribegović, koji je na čelu FUCZ zamijenio suspendiranog Fahrudina Solaka, u razgovoru za Radiosarajevo.ba analizirao je trenutnu situaciju po kantonima, većem broju zaraženih, te šta se dešava sa 80 respiratora koji "truhnu" u skladištu Federalne uprave CZ-a.

"Bilo je mnogo tačaka dnevnog reda pred članovima. Važne informacije su date na znanje i bit će predmet opservacija svih članova. Na sljedećoj sjednici će članovi dostaviti informaciju i u formi izvještaja će ići na Vladu Federacije BiH". kaže Kadribegović za naš portal. 

On je dodao da je Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i član Federalnog štaba civilne zaštite, upoznao sve članove sa stanjem u FBiH, dodajući da je situacija pod kontrolom.

"Najveći broj novozaraženih u ovom trenutku imamo u Tuzlanskom kantonu. Nešto manje u Unsko-sanskom kantonu i  Kanton Sarajevo, kao i u SBK, dok veći broj kantona nema novozaraženih. Pratimo situaciju u TK, gdje se pojavilo više od 100 novozaraženih osoba i to je prioritet. Kako nam je Pehar kazao 29 osoba je trenutno hospitalizirano, nemamo nijedan teži slučaj da je neko na respiratoru", dodao je Kadribegović.

Novi lider FUCZ-a je dodao da je Jelka Milićevićkomandantica Federalnog štaba civilne zaštite, iznijela stav da se, po svemu sudeći, zdravstevni sistem može bez problema nosi s trenutnom epidemioliškom situacijom.

"Po tom pitanju iz Kriznog štaba FBiH, neće biti novih mjera. Mi, kao federalni štab CZ-a, se možemo aktivirati ako bude potreno. Stanje je takvo da po ocjeni doktora Pehara nema potrebe da se određene mjere poduzimaju, i mi smo saglasni svi bili", podvukao je Kadribegović. 

Mustafa Kadribegović - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Mustafa Kadribegović

On je naglasio da je rizik prepoznat krajem maja kada je izglesan prijedlog ukidanja stanje nesreće.

"Mi znamo da se se kao država nećemo moći izolovati, ali treba držati da je sve pod kontrolom. Nošenje maski, distanca, pranje ruku i rukovanje staviti ponovo u fokus. Takve naredbe nisu ni prestale, samo su se građani opustili. Molim ih sve, ovom prilikom, da se nastave pridržavati mjera koje smo izdali s početka dolaska pandemije koronavirusa u BiH", istekao je Kadribegović.   

Na kraju je za Radiosarajevo.ba otkrio da Federalni štab CZ-a nije usvojio prijedlog raspodjele respiratora koji je bio na dnevnom redu.

"Njih 80 je i dalje u skladištu Federalne uprave CZ-a. Pokušavamo naći rješenje. To je apsurdna situacija. Oni faktični nisu nikome potrebni, a mi smo stava da treba izvršiti verifikaciju i tačno kazati čemu služe", kazao je Mustafa Kadribegović, koji je na čelu FUCZ zamijenio suspendiranog Fahrudina Solaka, u razgovoru za Radiosarajevo.ba.   


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA