Krizni štab FBiH izdao upute za maturske zabave: Ništa od pozdrava, plesa i grljenja

Radiosarajevo.ba
Krizni štab FBiH izdao upute za maturske zabave: Ništa od pozdrava, plesa i grljenja
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Defile starogradskih maturanata (arhiv)

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva danas je javnost podsjetio na preporuke koje su na snazi za proslave vjenčanja, maturske zabave i slične događaje - u kontekstu COVID-19.

Podsjetili su da se za objekte u kojima se odvijaju proslave moraju primijeniti već navedene osnovne preporuke za ugostiteljske objekte dostupne na ovom LINKU.

Što se tiče maturskih zabava, ali i vjenčanja, preporuka je ograničiti broj zvanica na najmanji mogući broj, a u skladu sa trenutno važećim naredbama nadležnih kriznih stožera – do 100 osoba u zatvorenom prostoru. Preporučuje se prisustvo samo slavljenika i neophodnih zvanica (npr. maturanti) te neophodnog osoblja, uz što manji broj gostiju (npr. članovi porodice). Ne preporučuje se prisustvo osoba iz inostranstva, kao ni osoba starijih od 65 godina.

Zvanice koje imaju znakove respiratornih bolesti (povišena tjelesna temperatura, kašalj, otežano disanje) ne bi smjele prisustvovati događaju, te se trebaju obratiti svom ljekaru.

Voditi evidenciju prisutnih gostiju i zvanica, te evidentirati raspored sjedenja. Ovo će biti korisno zdravstvenim radnicima u slučaju pojave oboljelih od COVID-19 nakon događaja, a koji su bili prisutni na proslavi. Ova evidencija treba sadržavati osnovne podatke i kontakt podatke osoba prisutnih na proslavi.

Zatim, preporučuje se da se sve proslave kada god je to moguće organizuju na otvorenom, uz osiguranje minimalne udaljenosti između osoba prema dosadašnjim preporukama (1-2m). Ako se proslava održava u zatvorenom, broj zvanica također mora biti prema naredbama nadležnih, uz osiguranje preporučene udaljenosti između osoba. U zatvorenom prostoru naročito je važno osigurati dobru ventilaciju vanjskim zrakom kao i ostale uslove preporučene za ugostiteljske objekte.

Preporučuje se da zvanice sjede za stolovima i da za vrijeme proslave nema aktivnosti
tokom kojih dolazi do bliskog kontakta, osim između članova istog kućanstva, kao npr. ples.

Preporučuje se osigurati fizički razmak (minimalno 4 metra) između pjevača i muzičara od
ostatka zvanica, kao i osigurati distancu između samih muzičara. 

Ne preporučuju se pozdravi koji uključuju fizički kontakt, kao što su rukovanje, grljenje i ljubljenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije