Iz BHRT-a pojasnili zašto se se pojedini susreti SP-a emituju sa 15 minuta zakašnjenja

7
Radiosarajevo.ba
Iz BHRT-a pojasnili zašto se se pojedini susreti SP-a emituju sa 15 minuta zakašnjenja
FOTO: AA / Argentina-Australija

Na javnom servisu BHRT četiri susreta osmine finala Svjetskog fudbalskog prvenstva u Kataru emituju se putem snimka sa 15 minuta kašnjenja, što je naišlo na kritike javnosti u našoj zemlji. Sa druge strane, korisnici Moje TV putem MY TV kanala regularno mogu pratiti prethodno pomenute mečeve. Isti slučaj će biti sa dva susreta četvrtfinala.

Iz javnog servisa pojasnili su razloge zbog kojih pojedine utakmice nokaut faze Mundijala počinju odložno sa 15 minuta zakašnjenja od početka susreta.

"S ciljem objektivnog informiranja javnosti, a nakon objavljenih poluistinitih i pretencioznih informacija na pojedinim portalima i medijima oko prijenosa utakmica SP KATAR 2022 na BHRT-u, osjećamo obavezu da pojasnimo zbog čega se BHRT odlučio da četiri utakmice iz osmine finala i dvije utakmice četvrtfinala, ne prikazuje u noćnim terminima, nego odložno sa 15 minuta zakašnjenja od početka utakmica.

Bursać: Quo vadis zabludjela Srbijo, šta ćemo sa Dinkom?

Bursać: Quo vadis zabludjela Srbijo, šta ćemo sa Dinkom?

BHRT osigurao direktan TV prijenos 46 utakmica sa Svjetskom prvenstvu u Kataru

BHRT osigurao direktan TV prijenos 46 utakmica sa Svjetskom prvenstvu u Kataru

Još jednom napominjemo da BHRT, ekskluzivni vlasnik prava SP KATAR 2022, ima obavezu po Ugovoru emitirati samo 46 utakmica na svom programu i da je, u skladu sa pravilima sublicenciranja EBU-a i FIFA-e, sublicencirao prava za emitiranje 18 utakmica BH Telecomu d.d., kao što su to učinile i mnoge druge televizijske kuće u svijetu (ARD/ZDF, RT Srbije, RTVSLO, Češka TV, RTPortugal, ORF, BNT Bugarska, itd.

Više informacija na https://digitalhub.fifa.com/m/203f2697ad928edb/original/FIFA-World-Cup-Qatar-2022-Media-Rights-Licensees.pdf.

Naime, troškovi otkupa prava, odnosno emitiranja utakmica SP u fudbalu su višemilionski i BHRT, uz već svima poznatu finansijsku situaciju, ovaj događaj nije mogao samostalno finansirati pa je sa BH Telecomom ušao u partnerski odnos i sublicencirao prava koja mu Ugovor sa EBU-om i FIFA-om dozvoljava.

U skladu sa tim, BH Telecom je dobio prava ekskluzivnog emitiranja utakmica na svojim platformama, pa gledatelji BHRT-a četiri utakmice iz osmine finala gledaju, a dvije utakmice četvrtfinala gledat će sa 15 minuta zakašnjenja da bi se ispoštovao ekskluzivitet koji za ove utakmice ima BH Telecom.

z razumijevanje i podršku BH Telecoma da se utakmice mogu emitirati na ovaj način, udovoljeno je i gledateljima BHRT-a jer utakmice gledaju s odgodom od samo 15 minuta, a ne u snimku u noćnim satima istog dana kako je to uobičajena praksa u ovakvim situacijama.

S obzirom na to da se SP Katar 2022 približava kraju, najavljujemo da će utakmice polufinala, utakmice za treće mjesto kao i finale SP Katar 2022 BHRT direktno prenositi na svojim programima.

Koristimo priliku da još jednom zahvalimo svim vjernim platišama RTV takse koji su omogućili svima u Bosni i Hercegovini da mogu gledati i pratiti utakmice SP Katar 2022 na BHRT-u", pojasnili su sa javnog servisa BHRT.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije