Iz Agencije za javne nabavke BiH: Šire se dvije lažne vijesti

Radiosarajevo.ba
Iz Agencije za javne nabavke BiH: Šire se dvije lažne vijesti
Foto: Radiosarajevo.ba / Đenan Salčin

Od proglašenja panemije koronavirusa u Bosni i Hercegovini, kontinuirano se u bh. medijima i javnosti, da li namjerno ili kao rezultat neznanja, provlače dvije lažne vijesti (fakenews), i to: da je Zakon o javnim nabavkama suspendovan i da je Agencija omogućila nabavke po hitnom postupku putem izuzeća i pregovaračkog postupka bez objavljivanja obavještenja o nabavci zbog krajnje hitnosti, naveli su iz Agencije za javne nabavke BiH.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

“Kreiranje i prenošenje ovakvih lažnih vijesti rezultira podrivanjem sistema javnih nabavki u BiH, a ponekada ima prizvuk otvorene sugestije ugovornim organima i ponuđačima da se nabavljaju mimo odredbi i uslova propisanih Zakonom o javnim nabavkama, što u krajnjoj liniji kada je pomenuti Zakon prekršen može imati karakter pozivanja na izvršenje prekršajnih i krivičnih djela.

Povodom aktuelnih dešavanja u Bosni i Hercegovini u vezi sa Corona virusom i nabavki neophodnih za sprječavanje širenja i ublažavanje posljedica istog, Agencija za javne nabavke Bosne i Hercegovine u okviru svojih nadležnosti definisanih Zakonom o javnim nabavkama, izdala je par saopštenja, izmedju ostalog i saopštenje u konsultaciji i uz saglasnost Vijeća Ministara koje se odnosi na javne nabavke neophodne za sprječavanje širenja i ublažavanje posljedica coronavirusa zbog razloga i u uslovima krajnje hitnosti.

Saopštenjem je ukazano da u postojećem zakonskom okviru postoji mogućnost da ugovorni organi, ako za to postoji valjan i dokaziv razlog, izvrše nabavke po hitnoj proceduri kako bi se zaštitili ljudski životi i zdravlje u uslovima pandemije coronavirusa u BiH. Time se  htjelo u stručnom smislu pomoći ugovornim organima u BiH da pravovremeno reaguju u skladu sa svojim nadležnostima kako bi se zaštitili ljudski životi i zdravlje u uslovima pandemije coronavirusa.

Također, izdatim saopštenjem je ukazano na činjenicu da javna nabavka može biti izuzeta od primjene Zakona u samo u situacijama krajnje hitnosti, kada je potrebno reagovati istog momenta, npr. u roku do 1 ili 2 sata, ili čak u roku od nekoliko minuta, odnosno  u slučajevima izuzetne nužde (spašavanje ljudskih života, zdravlja, i sl.), kada objektivno nije moguće primjeniti postupak nabavke po hitnoj proceduri, a sve u izravnoj vezi s mjerama neophodnim za sprječavanje širenja i ublažavanje posljedica Coronavirusa.

Dakle, Zakon o javnim nabavkama je čitavo vrijeme pandemije u primjeni, ni u jednom momentu nije suspendovan, niti je donesena bilo kakva odluka ili drugi propis kojim se Zakon suspenduje, kako se to na pojedinim mjestima pokušava prikazati. Ugovorni organi su dužni da poštuju odredbe Zakona o javnim nabavkama cijelo vrijeme pandemije coronavirusa i Agencija za javne nabavke nema nadleznost da „omogućuje“ postupke javne nabavke vec sami ugovorni organi odlučuju o tome.

Također, vezano za sporni slučaj nabavke respiratora, dijelimo zabrinutost javnosti jer sporni dobavljač „Srebrna malina“ uopšte nije ponuđač registrovan u sistemu javnih nabavki i kao takav nije registrovan na Portalu javnih nabavki.

Agencija za javne nabavke vec saradjuje sa tužilaštvom vezano za ovaj slučaj i učinit ce sve iz svoje nadležnosti na otkrivanju i procesuiranju evenutalnog kršenja Zakona pri ovim konkretnim nabavkama”, naveli su iz Agencije za javne nabavke BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije