CIK BiH jednoglasan: Osigurati novac za lokalne izbore u ovoj godini

Fena
CIK BiH jednoglasan: Osigurati novac za lokalne izbore u ovoj godini
Arhiv / CIK BiH

Članovi Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine su na današnjoj sjednici, tokom razmatranja Informacije o provođenju pripremnih aktivnosti za lokalne izbore 2020. godine, bili jednoglasni u zahtjevu da im se osiguraju potrebna finansijska sredstva za pripremu i provođenje lokalnih izbora 2020. godine.

Finansijski problemi s kojima se suočavaju u realizaciji pripremnih aktivnosti za održavanje lokalnih izbora prouzrokovani su činjenicom da još nije usvojen budžet institucija BiH za 2020. godinu u kojem su predviđena ta sredstva.

Predsjednica CIK-a BiH Vanja Bjelica-Prutina je kazala da svaki dan održavaju sjednice Kolegija i pokušavaju iznaći moguća rješenja.

Po njenim riječima, neke od tih aktivnosti su ograničene zbog epidemiološke situacije, neke zbog neosiguravanja potrebnih sredstava za provođenje izbora, a neke su onemogućene iz oba ova razloga.

"Jedan od problema je nemogućnost angažovanja dodatnog osoblja koje CIK angažuje pred svake izbore. To dodatno osoblje je potrebno i obučiti i zato trebaju sredstva", navela je Bjelica-Prutina.

Drugi problem se tiče nemogućnosti pokretanja postupaka javnih nabavki.

Istaknula je da imaju problem i s obustavom poštanskog saobraćaja.

Članica CIK-a Irena Hadžiabdić je kazala da je jasno da je, zbog neusvajanja budžeta institucija BiH za ovu godinu, CIK BiH onemogućen u vršenju svojih zakonskih ovlaštenja. Niko od nas se, istaknula je ona, „neće obavezivati na tenderske procedure prema dobavljačima bez osiguranja sredstava“.

Zbog koronavirusa: CIK traži da se odgode lokalni izbori ove godine

Centralna izborna komisija BiH je danas na 14. sjednici , usvojila zaključak o pokretanju inicijative za donošenje Zakona o dopunama Izbornog zakona BiH, koju dostavlja Parlamentarnoj skupštini BiH.

Hadžiabdić je predložila da tek po osiguranju sredstava provode sve te izborne aktivnosti.

"Skraćivati rokove ne možemo, jer nas zakon obavezuje na raspisivanje izbora. Prema tome, priča o odlaganju izbora i sve ono što ovih dana čujemo u javnosti, mislim da nema potrebe da komentarišemo, jer iz aktivnosti koje radimo se vidi da se mi pripremamo za organizaciju izbora", kazala je Hadžiabdić.

Član CIK-a Vlado Rogić je rekao da su ozbiljno shvatili da moraju sve učiniti da se raspišu izbori, da se oni održe, a hoće li se održati zavisi i od usvajanja budžeta, a prije svega od toga kakva će biti situacija sa pandemijom koronavirusa.

Predsjednica CIK-a BiH Vanja Bjelica-Prutina je kazala da su jučer uputili još jedan dopis, šesti po redu, nadležnim institucijama, gdje su tražili da im se osiguraju sredstva za provođenje lokalnih izbora 2020. godine.

Član CIK-a Suad Arnautović je postavio pitanje da li je zaista Centralna izborna komisija nezavisan organ onako kako je propisano u Izbornom zakonu.

"Ova cijela diskusija je pokazala da je ta nezavisnost vrlo upitna, ako vi zavisite od finansijskih sredstava koja vam po zakonu nisu na raspolaganju u onom vremenu i u odobrenom iznosu kako je to propisano zakonom", naveo je Arnautović.

On je također postavio pitanje da li se uskraćivanjem osiguravanja sredstava ustvari uskraćuje biračko pravo biračima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije