Ivanić: Odgovor je pripremljen i sutra ga šaljem posebnim vozilom u Haag

Radiosarajevo.ba
Ivanić: Odgovor je pripremljen i sutra ga šaljem posebnim vozilom u Haag
Revizija presude po tužbi BiH protiv Srbije i pisma koja je tim povodom članovima Predsjedništva BiH uputio Međunarodni sud u Haagu povod su današnjoj press konferenciji koju je organizirao predsjedavajući Mladen Ivanić.

Predsjedavajući Ivanić odlučio se javnosti obratiti nakon što je utvrđeno da je pismo upućeno u njegov kabinet neko otvorio iako je on izričito tražio da pismo bude predato samo njemu.

"Moje pismo je jedino bilo otvoreno, a dva druga su ostala zatvorena. Eto do čega dovodi paralelizam. Ljudi su sebi uzeli za pravo da zahtjev predsjedavajućeg da mu se normalnim putem pismo dopremi prekrše. Ja zaista pozivam sve razumne ljude u zemlji da vide gdje to sve vodi. Ovo je zaista neko silovanje nad ljudima iz RS-a u institucijama BiH. Meni je sada jasno odakle gospodinu Izetbegoviću ranije ovo pismo, nije moglo biti ranije nego od onog iz moje koverte. Zaista, ja ne mogu više da se bavim tim stvarima, tim će se baviti neko nadležno ministarstvo koje će provesti istragu, jer je jedino bošnjački kadar bio u dodiru s tim pismom. Ja sigurno nemam namjeru da pređem preko toga", započeo je Ivanić svoj govor.

On je istaknuo i da će sadržaj pisma obznaniti javno, ali i da će od sada svoje odgovore slati posebno jer je izgubio povjerenje. Zbog toga će transparentno govoriti o svim procesima u ovom slučaju.

"U pismu suda ukratko piše da treba pojasniti status gospodina Softića i ja sam to najavljivao kao jedino logično rješenje. Zanimljivo je da zahtjev za pojašnjenje dolazi bez obzira na to što je i gospodin Izetbegović poslao svoje pismo u kojem se poziva na raniju odluku, što u sudu očigledno nije bilo dovoljno. S obzirom na to da rok za odgovaranje ističe drugog uvečer, ja sam svoj odgovor pripremio i sutra će ići poseban automobil s izaslanikom koji će nositi ovo pismo, jer sam izgubio povjerenje u regularni proces slanja. U svom dopisu sam rekao da je, prema mom mišljenju, mandat gospodina Softića istekao 2007. godine, kao i to da sam 14. februara ove godine pozvao gospodina Softića i rekao mu da mu je mandat istekao, te da ako smatra da ima potrebu da poduzima nove korake pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, da podnese zvaničan zahtjev za novi mandat. On je svojim pismom imenovao i svoja dva zamjenika, te sam ja jasno rekao da takvu odluku niko nije odobrio od organa BiH. Također, objasnio sam da zvanični organi nisu pokrenuli zahtjev za reviziju, kao i to da sam sazivao sjednice Predsjedništva BiH o ovom pitanju", dodao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Istaknuo je i to da nijedan agent ne može pokretati slučajeve, nego samo zastupati državu u određenim slučajevima, te da je pokretanje revizije samovolja.

"Pokretanje revizije je volja samo gospodina Sakiba Softića i iza njega ne stoji niti jedna relevantna institucija. Nisam dobio nove dokaze, nemam podatke o slučaju i ne znam kako je formiran tim, te sam istaknuo u pismu da je to zahtjev jednog lica, a ne stav BiH. Poštujem gospodina Čovića kada kaže da BiH treba da ima zajedničke stavove o svemu, ali mislim da se ja i gospodin Izetbegović nećemo moći dogovoriti o nekim slučajevima kao što je revizija. Ja vjerujem da će Međunarodni sud pravde u Haagu odbaciti u startu ovaj slučaj, jer ćete i sami vidjeti da sud o gospodinu Softiću govori kao o bivšem agentu u originalnom slučaju", zaključio je Ivanić

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije