Ivanić: BiH je privatizovana i u njoj postoje paralelne institucije Bošnjaka

Radiosarajevo.ba
Ivanić: BiH je privatizovana i u njoj postoje paralelne institucije Bošnjaka
Screenshot / RTRS
Na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a u vezi s podnošenjem zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije zastupnicima se obratio i Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

On je ponovio kako je revizija vanredni pravni lijek koji se koristi izuzetno rijetko, te da se upravo zbog toga o reviziji mora izjasniti ključni organ u državi koja podnosi zahtjev, dakle u ovom slučaju Predsjedništvo BiH.

"Podnošenje zahtjeva tzv. agenta Sakiba Softića bilo je nelegalno, jer je njegov mandat istekao. Eventualno podnošenje zahtjeva ambasadora uime BiH bi također bilo nelegalno, jer bi to značilo privatizaciju državnih institucija BiH", kazao je Ivanić, objašnjavajući šta je to navodio u pismu koje je prije nekoliko mjeseci prije podnošenja zahtjeva za reviziju uputio Međunarodnom sudu u Haagu.

Kazao je i to da je neispravno to što Bakir Izetbegović opravdava da agent BiH u ovom slučaju Sakib Softić može sam, bez odluke Predsjedništva BiH, podnijeti zahtjev, te je takve odluke nazvao djetinjastim.

"Došlo je do neviđene privatizacije institucija i slučaja, ali i pored svega krajem januara došli smo do saznanja da će zahtjev za reviziju biti svakako podnesen. No, uvjeren sam da će slučaj formalno pasti i da neće doći pred Međunarodni sud pravde, ali da će u BiH ostati duboke političke posljedice, koje će dodatno poremetiti situaciju. Pripremio sam novo pismo i tražit ću da delegacija BiH posjeti Međunarodni sud pravde u Haagu", zaključio je Ivanić u svom izlaganju, kroz koje je hronološki opisao događaja od najave do podnošenja zahtjeva za reviziju.

On je optužio Bakira Izetbegovića da je brutalno privatizirao BiH i da su sada svi svjesni kako u našoj državi postoje paralelne institucije, koje su često samo u interesu bošnjačkog naroda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije