Dodik: Revizija je brutalan napad Bošnjaka, BiH se treba izviniti Srbiji

Fena
Dodik: Revizija je brutalan napad Bošnjaka, BiH se treba izviniti Srbiji
Srna / Dodik i predsjedništvo SNSD-a
Revizija presude po tužbi BiH protiv Srbije izazvala je brojne reakcije, kako one verbalne, tako i praktične, te je tako predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio kako će ta stranka tražiti da se srpski predstavnici na nivou BiH povuku iz vlasti.

Dodik je ovo izjavio nakon sastanka čelništva SNSD-a, a uoči posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj će delegati raspravljati upravo o podnošenju zahtjeva za reviziju.

Dodao je i da će tražiti da srpski predstavnici na nivou BiH redefiniraju svoje ponašanje i da ne odlučuju u organima BiH sve dok se na dnevni red ne stave važna pitanja za BiH, kao što je jačanje europskog puta afirmacijom mehanizma koordinacije u organizacijskom i proceduralnom smislu.

Odbacujući zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije, kazao je da SNSD traži da se putem institucija BiH uputi izvinjenje Srbiji, jer je dovedena u poziciju da "lažnim optuživanjem mora da objašnjava svoju međunarodnu poziciju".

Tvrdi da je podnošenjem revizije presude protiv susjedne države "izvršen brutalni napad na Srbiju od Bošnjaka", te da je neophodno uputiti objašnjenje svim relevantnim svjetskim faktorima o ovoj situaciji.

Nakon potpisanog ugovora o mehanizmu koordinacije nije bilo, kaže, nikakvih drugih aktivnosti na tom planu.

"Upozoravamo da nema europskog puta BiH bez mehanizma koordinacije", kazao je Dodik na press konferenciji.

Traži i da FBiH i nivo BiH ispuni obaveze za aranžman BiH s MMF-om, a da je u ovom slučaju RS kolateralna šteta FBiH i BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije