Čović: Vrijeme je da pokažemo da li smo spremni ili ne da vodimo ovu državu

E. H., L. R.
Čović: Vrijeme je da pokažemo da li smo spremni ili ne da vodimo ovu državu
Foto: Radiosarajevo.ba / Dragan Čović
U Svečanom salonu Predsjedništva BiH, Dragan Čović, jedan od članova ovog najvišeg državnog organa, danas je upriličio svoje tradicionalno druženje uz kafu za javnost.

"Čini mi se da je vrijeme da ovako neku riječ razmijenimo, s obzirom na to da je politička situacija kompromitirala sve ono što radimo u posljednje vrijeme. Smatram da smo krajem drugog mjeseca došli u jednu poziciju da ponovo otvaramo razmišljanja kuda ide BiH i da li možemo postići sve zadane ciljeve u BiH", kazao je Čović na početku, dodavši kako se na jedan poseban način podvukla tema koja se provlači još od prošlogodišnje predizborne kampanje.

Čović je, kako je istaknuo, vrlo zabrinut što niko ne traži efikasno rješenje za to kako završiti mandat i ispuniti sve obećano, "nego se potežu ponovo neke historijske teze oko kojih se mi nećemo dogovoriti i pokreću se neke tenzije".

"Zbog toga smo vidjeli posljednja dešavanja u Predsjedništvu i drugim institucijama vlasti. Ono što smo trebali ispuniti jeste da toj zakonodavnoj vlasti osiguramo neki vjetar u jedra, bez političkih barijera i mi smo to i uspjeli, do prije nekoliko dana pred Dan neovisnosti BiH. A, jedino rješenje za trenutnu situaciju jeste da odmah počnemo raditi zajedno, kao što smo imali konsenzus do sada", dodao je hrvatski član Predsjedništva naše zemlje.

Poručio je i kako se sve dešava uoči dolaska Federice Mogherini, visoke predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednice Europske komisije, koja, mišljenja je Čović, "neće biti uvjerena u vezi s našom opredijeljenošću da za dvije godine dobijemo kandidatski status":

"Ali, ja ću insistirati da Predsjedništvo bude zajedno pred Mogherini, ali i da tokom ove godine, bez izbornog ciklusa, budemo zajedno, da zajedno provodimo te zacrtane reforme i agende. Ja ne želim dati doprinos bilo kakvim odlukama koje će nas vraćati godinama unazad, nego želim da bude postignut stvarni konsenzus, kako ne bismo zavaravali građane."

Čović je dodao i kako vjeruje da "Haaški sud pismima koje je uputio Predsjedništvu na svojevrstan način saziva sjednicu Predsjedništva i da se pismima traži očitovanje svakog člana o reviziji: "To je najveći šamar politici jedne suverene države, ma koliko ja poštovao taj sud... Ako to pismo dođe sutra mislim da ćemo se žurno sastati, a ja ću insistirati da komunikacija unutar institucija BiH ide kroz jedan glas. Moj stav je da revizija kao takva nije sporna i ne želim spekulirati s osjećajima žitelja BiH. Ali, ne želim spekulirati ni o razmišljanju lidera naroda u BiH. Iako je rat počeo napadom na selo Ravno u Hercegovini, ne želim potencirati to kao legalista, nego želim da poštujemo sudove i institucije."

Otkrio je Čović i kako do sada nije bio uzdržan, ali "da je došlo do glasanja bio bih". Ipak, naglasio je kako je uvjeren da će na narednoj sjednici članovi imati zajednički stav, "da ne bismo otvarali ovakva pitanja kao sada".

"Ako ne bude konsenzusa prvi put kada ne bude usaglašen stav Predsjedništva, ono će prestati biti ono za što smo se mi zalagali od početka, kad smo došli na ove funkcije. Kada je riječ o neovisnosti, mislim da je ona jednaka od Dejtonskog sporazuma do danas. Ali, kada budemo obilježavali taj dan ja ću iskoristiti da kažem mišljenje da nismo iskoristili priliku da se transformiramo u skladu sa svim svjetskim i europskim okvirima."

Rekao je i kako je mišljenja da je došlo vrijeme da međunarodna zajednica pusti političke lidere u BiH da pokažu da li su spremni ili ne da sami vode ovu državu: "Došlo je vrijeme da, ako nas neko bira na izborima, isto tako i mi donosimo odluke i da za njih odgovaramo".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije