Ivanić o Dodiku: Radi se o o diplomatskom skandalu neviđenih razmjera

7
Radiosarajevo.ba
Ivanić o Dodiku: Radi se o o diplomatskom skandalu neviđenih razmjera
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Mladen Ivanić na konferenciji za medije

Mladen Ivanić, počasni predsjednik PDP-a komentarisao je slučaj ikone koju je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH poklonio Sergeju Lavrovu, ruskom ministru vanjskih poslova.

"Nadajući se da postoji objašnjenje i da nije istina da je srpski član Predsjedništva BiH uspio da izazove takav skandal poklonom ministru inostranih poslova Ruske Federacije, danima nisam htio da komentarišem navode da se radi o ukradenoj ikoni za koju Ukrajina tvrdi da je kulturno blago te zemlje. Međutim, nakon što je najavljeno da će rusko Ministarstvo inostranih poslova vratiti poklon, jasno je da postoje bitni razlozi za takav njihov postupak i da se radi o diplomatskom skandalu neviđenih razmjera“, naveo je Ivanić.

Poručio je da se ne sjeća da se "ovakva sramota dogodila u novijoj diplomatskoj istoriji".

"Međutim, to je logična posljedica Dodikove bahatosti i nerealnog uvjerenja da on sve zna i sve može. Ponaša se da sve zna o pandemiji, o ekonomiji, umjetnosti, arhitekturi..., pa evo i o diplomatskom protokolu. Uvjeren sam da je sve ovo lično njegova ideja i da drugi nisu imali učešće u ovoj sramoti", smatra Ivanić.

Poručio je da je Dodik "osramotio sebe i srpski narod".

"Za njegovu sramotu me nije briga, jer njemu može sve stati pod kapu. Ali žalim što je osramotio srpski narod, a svoj primitivizam, bahatost i nedoraslost javnim poslovima danas", zaključio je Ivanić.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović također je komentarisao ovu situaciju.

"Niz gafera, bruka, zloupotreba položaja, vrhunac skandala koji je uredio poklonom ministru vanjskih poslova Ruske Federacije, gosp. Lavrov", rekao je Branislav Borenović.

Navodi i da postoje različita pravila u diplomatiji.

"U svojoj imaginarnoj veličini zaboravio je da u diplomatiji postoje vrlo različita pravila od onih na koje je navikao, koje drže svjetski državnici, a izuzetak ne može biti Milorad Dodik. Zaboravio je da ne predstavlja sebe, već Republiku Srpsku i da je svaka gafa knjiga Republici Srpskoj. Nakon svega što je uradio i uredio protekle dvije godine, jedini ispravan potez je da se povuče, povuče sa pozicije na koju očito ne zna kako da nastupi i spasi nas od daljnjeg sramoćenja ", poručio je lider PDP-a.

Formiran predmet

Kako je potvrđeno jučer iz Tužilaštva BiH za Radiosarajevo.ba, formiran je predmet o ovom slučaju.

Tužilaštvo BiH zaprimilo je informaciju od ministrice Ministarstva vanjskih poslova BiH, Bisere Turković, u kojoj se navodi da je ministarstvo zaprimilo notu veleposlanstva Ukrajine.

Diplomatska nota Tužilaštvu BiH nije dostavljena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije