Milorad Dodik, ukradena ikona, Noćni vukovi: Kako je relikvija došla u BiH?

4
Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik, ukradena ikona, Noćni vukovi: Kako je relikvija došla u BiH?
Foto: Facebook / Dodik i Noćni vukovi

Na Ravnoj Romaniji 2017. godine održana je centralna manifestacija povodom Vidovdana-krsne slave vojske RS-a. Miloradu Dodiku su predstavnici Noćnih vukova iz Rusije, koji su prisustvovali na ceremoniji, uručili ikonu, poklon vođe ruskih Noćnih vukova, Aleksandra Zaldostanova-Hirurga.

Piše: Predrag Blagovčanin/Tačno.net

Ukrajinska ikona uručena ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu kao vid zahvale Rusiji za ulogu ove države u kreiranju i implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma, izazvala je međunarodni diplomatski skandal. S obzirom da se ispostavilo da je poklon Milorada Dodika, ikona ukrajinske pravoslavne crkve stara preko 300 godina.

U čitavoj priči veoma interesantna je upravo uloga i djelovanje pripadnika ruskog moto kluba Noćni Vukovi u Bosni i Hercegovini sa paralelom na dešavanja u Ukrajini.

Podsjećamo, prema pisanju BIRN-a u Bosni i Hercegovini postoji mreža veza srpsko-ruskih nevladinih organizacija kao direktnih kontakata vlasti Republike Srpske sa pojedincima iz Rusije koji su učestvovali u oružanim sukobima u Ukrajini.

Upravo je niz pojedinaca poput ruskih dobrovoljaca Viktora Zaplatina i Aleksandra Kravčenka kreirao mrežu konekcija u RS-u sa ciljem pozitivnog stava prema odlasku na ratišta u Ukrajinu. Te konekcije, prema pisanju Balkanske istraživačke mreže, povezuju ultradesničarsku rusku partiju, udruženje dobrovoljaca iz ukrajinske regije Donbas, pripadnike moto-kluba Noćni Vukovi sa organizacijama i političarima iz Republike Srpske.

O djelovanju ruskih nevladinih organizacija na Balkanu mediji su pisali u više navrata. Međutim, kada govorimo o „najisturenijem odjeljenju“ ruskog nevladinog sektora Noćni vukovi na teritoriji BIH, u kontekstu odgovora na pitanje „odakle Miloradu Dodiku ukradena ukrajinska ikona?“, veoma zanimljiva su dešavanja koja su obilježila zvanični boravak ove skupine u našoj državi.

Više o ovoj temi možete pročitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije