Oglasila se Ukrajinska pravoslavna crkva o ikoni koju je Dodik dao Lavrovu

11
Radiosarajevo.ba
Oglasila se Ukrajinska pravoslavna crkva o ikoni koju je Dodik dao Lavrovu
Foto: Radio Slobodna Evropa / Mitropolit Epifanije

Prvi čovjek Ukrajinske pravoslavne crkve mitropolit Epifanije komentirao je "incident" u Sarajevu, kada je ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu uručena drevna ukrajinska ikona iz okupiranog Luganska.

Ikonu mu je 14. decembra, prilikom posjete našoj zemlji, poklonio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

"Ovo je politička gesta prema Ruskoj Federaciji, jer je ova ikona upravo s teritorije koja je sada, nažalost, pod okupacijom. I, iako se to ne tiče nas kao crkve, zaista je dobro što Ministarstvo vanjskih poslova BiH reagiralo na ovaj događaj, jer se ovakve stvari ne bi smjele događati.

Svaka nacija trebala bi poštivati druge nacije i ne činiti ove stvari", rekao je Epifanije u intervjuu za ukrajinski servis Radio Sloboda (kod nas RSE, op.pr.).

Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini uputila je notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH tražeći detaljne informacije o tome zašto je 300-godišnja ukrajinska ikona poklonjena Lavrovu. 

Dužnosnici u Sarajevu, izuzev člana Predsjedništva BiH Željke Komšića, nisu komentirali situaciju.

Zanimljivo je da je hrvatska novinska agencija HINA podsjetila da su se i neki bosanski Srbi borili na strani militanata podržanih od Rusije na istoku Ukrajine.

Trenutno se sudi jednom od njih, Gavrilu Steviću, jer zakon BiH zabranjuje građanima pridruživanje stranim milicijama.

Ruski ministar boravio je u Sarajevu 14. decembra.

Njegov posjet bio je i skandalozan jer su članovi predsjedništva BiH Šefik Đaferović i Željko Komšić odbili sastanak s njim u znak protesta, jer je Lavrov dan prije sreo Dodika u sobi u kojoj se država zastava Bosne i Hercegovine nije bila prisutna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije