Dr. Imamović o aferi "Ikona": Ispravan potez Rusije, blago pljačka međunarodna banda

6
Radiosarajevo.ba
Dr. Imamović o aferi "Ikona": Ispravan potez Rusije, blago pljačka međunarodna banda
FOTO: Fena / Enver Imamović

Ugledni bosanskohercegovački arheolog i historičar, profesor emeritus Filozofskog fakulteta u Sarajevu i ratni direktor Zemaljskog muzeja u Sarajevu, dr. Enver Imamović, u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba pozdravio je potez Rusije da vrati pozlaćenu ikonu staru 300 godina koju je ruskom ministru inostranih poslova Sergeju Lavrovu ove sedmice poklonio predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Piše: Faruk Vele

Podsjetimo, kako je potvrđeno za AFP iz Ministarstva vanjskih poslova Rusije, odlučeno je da će "ikona biti vraćena poklonodavcu radi daljeg razjašnjavanja njene istorije putem Interpola".

"To je potpuno ispravan potez Rusije. Rusija se ovim potvrđuje kao ozbiljna i velika zemlja, jer nije pokušala da zataška cijeli skandal. Dobro je da se otvori postupak o ovom slučaju i da se on raspravi", kazao je Imamović za Radiosarajevo.ba.

Velika sramota

On se nada da bi ovo mogao biti dobar trenutak "da se počne odmotavati klupko".

"Da se izađe na čistac, da se vidi ko je odgovoran za ovo što je učinjeno. Jer, nanesena je sramota Bosni i Hercegovini i građanima naše zemlje. Predsjedavajući Predsjedništva BiH, kao predstavnik naše zemlje, napravio međunarodni skandal jer je jednom stranom zvaničku predao potencijalno ukraden predmet, dio kulturne baštine! Sudstvo, policija, državne institucije trebaju reagirati da se uključe i da se klupko počne odmotavati", istakao je Imamović.

S obzirom na činjenicu da je tokom rata bio direktor Zemaljskog muzeja BiH, dobro je upućen u ovu problematiku.

"Mi smo se puno susretali s takvim slučajevima, osobito u ratu. Poznato je javnosti, da uz sve ono što se dešavalo tokom agresije: ubijanje, razaranje, pljačkanje... da se mnogo krala kulturna baština, i to iz džamija, samostana, crkava, tekija, muzeja, privatnih kuća... Masovno! Ovu ikonu su očito u Ukrajini ukrali isti oni koji su dolazili u Bosnu iz Rusije, Grčke, krali ćilime i druge predmete, te ih prodavali širom Evrope.

Naša tadašnja vlada, vojska, mi koji smo ostali u Muzeju, uložili smo ogromne napore da sačuvamo naše blago. Uglavnom smo sačuvali. Inače, to je trend i širom svijeta da se krade umjetnička baština A ko krade? Kradu svi!", kaže Imamović.

Ikona koja je poklonjena Lavrovu - undefined

Foto: Srna: Ikona koja je poklonjena Lavrovu

Ogroman novac

Prema njegovim riječima, u sve su umiješani veliki i mali muzeji, ali i bogati kolekcionari koji ne žele dati ogroman novac da bi došli do neke slike, nekog kipa...

"Kada je bio rat u Iraku, prvo je opljačkana Centralna banka Iraka, pa Nacionalni muzej. Iz vitrina su odneseni, i to vrlo precizno, i odabranih vitrina, najvrjedniji predmeti, što znači da je postojao unaprijed razrađen plan međunarodne muzejske bande koja inače to radi", dodao je.

Naša zemlja je, kaže Imamović, bogata kulturno-historijskim blagom jer su ovdje na vjetrometini smjenjivale su se civilizacije i ostavile puno toga.

"Važno je da javnost zna kako se krčmi s našim blagom. Ono se prodaje putem interneta i širom svijeta. Pljačkaši čak idu sa najsavremijim detektorima, pljačkaju grobove...

Nažalost, naši kantonalni i entitetski zavodi za zaštitu spomenika, ali i Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika ne rade svoj posao. Dok su tamo bili pokojni Dubravko Lovrenović i Amra Hadžimuhamedović, svaka čast, poslije ništa", rekao je Imamović za naš portal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije