Reakcije / Mektić o slučaju "Ikona": Ovo je djelo za dobrog zatvora!

19. 12. 2020. u 13:57:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 230

Dragan Mektić, bivši ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, rekao je danas za N1 da je INTERPOL institucija koja se nelegalnom trgovinom umjetninama bavi vrlo ozbiljno.

Mektić je dodao da se radi o ''teškom kriminalu''.

''Ja od samog početka tog događaja govorim da ovdje ono što je uradio Milorad Dodik nije nikako mogao da uradi na zakonit način. Nikako na zakonit način nije mogao da dođe u posjed te umjetničke vrijednosti. Očigledno je to uradio nezakonito ili je negdje kupio na ilegalnom tržištu. Ne vjerujem da je on to ukrao i oteo, ali je to samo po sebi ozbiljan i težak kriminal. Nanio je ljagu srpskom narodu u cijelom svijetu. Ponovo smo od njega duboko osramoćeni i na sve ove probleme. Nanio je ogromnu štetu ruskom državnom vrhu i cijelu Rusiju doveo u vrlo vrlo neuhodnu situaciju da će sada morati INTERPOL-u dokazivati i pravdati se kako je došao u posjed te vrijednosti. INTERPOL se ozbiljno bavi takvom vrstom kriminala'', istakao je Mektić.

Potom je dodao da se radi o krivičnom djelu ''za dobrog zatvora''.

''Po meni lično, obzirom da se radi o kulturnom blagu, mislim da je to krivično djelo za dobrog zatvora. INTERPOL se može sam uključiti nakon bilo kakvog saznanja. INTERPOL po službenoj dužnosti i vlastitom nahođenju može odmah od bh. vlasti da zatraži sve moguće provjere vezano za tu ikonu. To je jedna ozbiljna operacija s tim što će INTERPOL u toj operaciji morati uskoro da sarađuje s institucijama u BIH'', poručio je on.

Podsjećamo, danas su regirali i iz Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije i poručili da će poklon koji je ministar Lavrov dobio od Dodika biti vraćen.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je nakon brojnih natipisa u medijim i drugih reakcija formiralo predmet kojim će utvrditi sve činjenice.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (4)