Udruženja žrtava: Neka se Ivanić i Crnadak uzdrže od protuzakonitih akcija

Anadolija
Udruženja žrtava: Neka se Ivanić i Crnadak uzdrže od protuzakonitih akcija
Revizija je legalan proces i svaki vaninstitucionalni pokušaji zaustavljanja agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde da podnese zahtjev za reviziju presude u predmetu BiH protiv Srbije smatrat će kršenjem zakona BiH.

Ovo je poruka osam udruženja žrtava rata predvođenih Pokretom majki enklava Srebrenica i Žepa i Udruženjem žrtava i svjedoka genocida.

"Pozivamo Mladena Ivanića, člana Predsjedništva BiH, i Igora Crnadka, ministra za vanjske poslove BiH da se uzdrže od protuzakonitih akcija usmjerenih na zaustavljanje podnošenja zahtjeva za reviziju pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, navedeno je u njihovom saopćenju.

"Pozivamo Tužilaštvo BiH da pokrene predistražne radnje u pogledu sabotiranja, opstrukcija i blokada revizionog postupka Bosne i Hercegovine pred Međunarodnim sudom pravde. Tražimo od Tužilaštva BiH da se odmah i neizostavno zabilježe sve izjave zvaničnika koji su pozvali i pozivaju na zaustavljanje revizionog postupka. Mi, žrtve genocida, ćemo svaki sljedeći pokušaj zaustavljanja legalnog procesa revizije pred Međunarodnim sudom pravde, ma o kome se radilo, tretirati kao krivično djelo i ugrožavanje naših prava, kao i negiranje genocida. S tim u vezi podnijet ćemo krivične prijave protiv svakog pojedinca, grupe ili organizacije bez obzira na to da li se radilo o domaćim ili stranim zvaničnicima", navedeno je u saopćenju.

Udruženja žrtava pozvala su sve međunarodne eksperte koji smatraju da mogu doprinijeti reviziji presude da se uključe i da pruže podršku timu i na taj način doprinesu uspješnoj borbi žrtava za pravdu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije