Nakon odluke o reviziji presude protiv Srbije: MUP RS-a podiže nivo sigurnosti

Radiosarajevo.ba
Nakon odluke o reviziji presude protiv Srbije: MUP RS-a podiže nivo sigurnosti
Foto: Arhiv / Ilustracija
Brojni procesi pokrenuti su u Republici Srpskoj, nakon što je u petak objavljeno da će Bosna i Hercegovina Međunarodnom sudom pravde u Hagu podnijeti zathjev za reviziju presude u predmetu protiv Srbije.

Tim povodom danas se oglasio i ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač, koji je kazao da vjerovatno postoje oni koji pokušavaju da situaciju u vezi sa bošnjačkom najavom podnošenja zahtjeva za reviziju presude protiv Srbije iskoriste i ugroze druge. Ipak, istakao je Lukač, policija RS-a spremna je da očuva sigurnost ovog entiteta i njegovih građana, prenosi Glas Srpske.

"Kada je riječ o povećanju nivoa sigurnosti, MUP RS-a radi na tome svakodnevno i reaguje na vrijeme na sve indicije da može da dođe do pogoršanja bezbjednosti", rekao je Lukač novinarima u Prijedoru.

On je istakao da su oni koji nakon 10 godina ulažu zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije svjesni da ona neće doprinijeti promjeni činjenica koje su ranije utvrđene na sudu

"Očito je da je riječ o tome da se žadrži tenzija naspram srpskog naroda, što sigurno neće dovesti do pomirenja, već do podizanja tenzija. To je bilo bespotrebno", smatra Lukač.

Ministar unutrašnjih poslova RS-a kaže da je očito da nekome nije stalo da u BiH krene sve nabolje, da jednom zavlada mir i da se počne raditi na rješenjima koja će omogućiti bolji život ljudi i njihove djece.

"Čini mi se, 20 godina nakon rata, kao da je prošlo tek dvije godine. Većina, naročito političara iz Federacije BiH, tako se ponaša i nadam se da će to već jednom prestati", naglasio je Lukač.

Podsjećamo, bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović najavio da je će sljedeće sedmice biti podnesen zahtjev za reviziju presude protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije