Dodik nakon sastanka o reviziji: Bakir Izetbegović debelo rizikuje opstanak BiH

Radiosarajevo.ba
Dodik nakon sastanka o reviziji: Bakir Izetbegović debelo rizikuje opstanak BiH
Povodom najave da će BiH podnijeti zahtjev za reviziju presude po tužbi naše države protiv Srbije za genocid, pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, najavljene su i svojevrsne zvanične, institucionalne reakcije iz Republike Srpske.

Kako je saopćeno, predstavnici stranaka vladajuće koalicije u RS-u usaglasili su se da u utorak, 21. februara bude održana sjednica Narodne skupštine RS-a, na kojoj će biti razmotren položaj ovog entiteta u kontekstu odluke o reviziji.

"Na toj sjednici treba da se koncipira politika RS-a u bh. institucijama", rekao je lider SNSD-a Milorad Dodik.

Usaglašeno je i da bude održan sastanak svih političkih lidera RS-a na kojem bi se dogovorili o zaključcima u vezi s ovim pitanjem, kao i "da o novonastaloj krizi kršenja Aneksa 4 Dejtonskog sporazuma, na kojem počiva BiH, bude razgovarano i sa rukovodstvom Srbije koje je garant Dejtonskog sporazuma".

"Bakir Izetbegović debelo rizikuje opstanak BiH, ako se na ovaj način pristupa, kršenjem Ustava BiH. BiH je danas postala teret svima nama... Vrijeme je da sjednemo i da razgovaramo o načinu kako iz ovog izaći", istakao je Dodik, nakon sastanka predstavnika vladajuće koalicije u RS-u.

On je kazao i da je "vanustavna odluka o reviziji presude koju pokušavaju da urade bošnjački političari dokaz da je taj krug antisrpski orjentisan, usmjeren protiv postojanja RS-a".

Veoma je važno, dodao je, da u RS postoji jedinstvo, a predlaže i da srpski predstavnici u zajedničkim bh. institucijama ne učestvuju u donošenju odluka na sjednicama sve dok ne budu riješena otvorena pitanja.

U zaključcima koji su usvojeni na ovom sastanku, između ostalog, navodi se da očekuju da Predsjedništvo BiH opozove ambasadora u Hagu te da je neophodno pokrenuti krivični postupak protiv Bakira Izetbegovića "pred pravosuđem RS i FBiH, zbog podrivanja Ustava BiH".

Smatraju da je "ova kriza možda i posljednji trenutak da se stvari vrate u Ustavom i zakonom predviđene procedure".

Predsjednik DNS-a Marko Pavić optužio je SDA i Bakira Izetbegovića da su "generator krize u BiH", ustvrdivši da "revizija presude neće proći na sudu, ali da je problem što se uvodi praksa da pojedinac odlučuje uime države i drugih naroda, što je anarhija i bolje da takve BiH nema".

Za lidera Socijalističke partije Petra Đokića Izetbegović je odgovoran jer je, kako tvrdi, "uzurpirao institucije BiH za promociju svoje politike, koja BiH gura u politički suicid".

"To je zemlja koja, ako se nastavi ova politika, može da završi potpunim raspadom i slomom", ustvrdio je Đokić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije