BiH će podnijeti zahtjev za reviziju presude protiv Srbije

Radiosarajevo.ba
BiH će podnijeti zahtjev za reviziju presude protiv Srbije
Savjetovanje u vezi sa zahtjevom za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu, u slučaju tužbe BiH protiv Srbije, održano je danas u sarajevskoj Vijećnici.

Samom skupu prisustvovao je veliki broj predstavnika društvenog i političkog života BiH, a među njima su se nalazili predstavnici SDP-a, SBB-a, DF-a i SDA, kao i Husein ef. Kavazović, Ejub Ganić, Beriz Belkić, Mirko Pejanović, Vasvija Vidović, Halid Genjac, Asim Crnalić, drugi pravni eksperti i predstavnici nevladinih organizacija kao što su predstavnice Udruženja Majke Srebrenice.

Kao što je i očekivano, pokrovitelj ovog skupa Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, uz podršku velike većine učesnika ovog skupa, donio je odluku da treba podnijeti zahtjev za reviziju presude po osnovu tužbe BiH protiv Srbije za genocid.

"Dobili smo iskrenu podršku, jednim koncenzusom 50-ak prisutnih, za podizanje revizije presude po tužbi Srbije protiv BiH. Moj odgovor onima koji tvrde da se radi ovdje o nekom vaninstitucionalnom djelovanju i protivustavnom djelovanju jeste da to nije apsolutno tačno. Gospodin Softić je uložio godine truda da sakupi nove dokaze za reviziju presude, koju su na kraju sačinili vrhunski međunarodni stručnjaci. Profesor Softić ima bezrezervnu podršku da podnese aplikaciju za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid", istakao je Izetbegović tokom obraćanja novinarima.

Ovom savjetovanju prethodila je politička kriza u institucijama BiH, u kojima predstavnici srpskog naroda osporavaju legitimitet Sakiba Softića, agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, ali i smatraju da nema novih dokaza za podnošenje zahtjeva za reviziju.

Zbog svega toga u četvrtak je otkazana sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj se nisu pojavili predstavnici srpskog naroda, koji su istakli da se sjednica ne treba održati sve dok ne bude donesena odluka o reviziji tužbe.

Bosna i Hercegovina je 1993. godine podnijela tužbu protiv Savezne Republike Jugoslavije (kasnije Srbija i Crna Gora) pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, a ona je prihvaćena 1996. godine.

Presuda je donesena 26. februara 2007. godine i predstavlja značajan međunarodni pravni sudski akt, jer je najviši sud UN-a definisao pokolj nad Bošnjacima u Srebrenici kao genocid. Međutim, presuda za genocid ne smatra odgovornom Srbiju i odbacuje zahtjev za isplatu finansijske odštete, ali je smatra odgovornom jer je propustila spriječiti zločin i kazniti počinitelje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije