Italijanski ministar u Sarajevu: "Dodiku smo poručili da Sud i Tužilaštvo moraju..."

0
S.G.
Italijanski ministar u Sarajevu: "Dodiku smo poručili da Sud i Tužilaštvo moraju..."
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Poslate su snažne poruke podrške BiH

U prostorijama italijanske Ambasade u Sarajevu danas je upriličena konferencija za medije.

Prisutnima se obratio zamjenik ministra vanjskih poslova ove zemlje, Bendetto della Vedova, koji jučer i danas boravi u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

"Cilj ovog kao i svih prethodnih naših susreta je bio da se izrazi snažna podrška Italije Bosni i Hercegovini na putu ka EU. Zadatak naše posjete bio je i iskazivanje podrške ka postizanju dogovora kako bi se izbori ove godine održali. Također, cilj je bio i da izrazimo svoju zabrinutost zbog dešavanja u zemlji koje bi mogle da uspore i idu na štetu evropskog puta BiH", naglasio je ministar della Vendova.

'Jedan je Muhammad Ali': Predstava koja će vas nasmijati, ali i preciznim udarcem izbiti dah!

'Jedan je Muhammad Ali': Predstava koja će vas nasmijati, ali i preciznim udarcem izbiti dah!

Bilo je govora i o privrednoj saradnji te opasnostima koje bi istu mogli da ugroze.

"Odnosi između BiH i Italije su izuzetno pozitivni. Naša zemlja zauzima drugo mjesto kao partner Bosne i Hercegovine u izvozu. Naši poduzetnici, odnosno investitori također izražavaju svoju zabrinutost zbog određenih dešavanja ovdje. Svi oni žele da posluju u sigurnoj zemlji u kojoj nema mjesta netransparentnosti i nesigurnosti", podvukao je Della Vendova.

Talijanski ministar zvaničnih poslova govorio je i o kulturnoj povezanosti njegove zemlje i BiH.

"Ta saradnja je također važna. Zadovoljni smo koracima koji su učinjeni ka naprijed u smislu Ars Evi projekta kao i pravljenju izvršnog plana muzeja prema zamisli gospodina Renza Piana. U okviru dijaloga istakli smo želju za kandidaturom EXPO-a u Rimu 2030. godine. To je projekat koji je od izuzetnog značaja za našu zemlju i očekujemo i vašu podršku na tom putu", poručio je italijanski ministar.

Ministar Della Vendova posjetu našoj državi iskoristio je i za sastanke sa bh. zvaničnicima kojima je prenio zajedničku poruku

"Svoju posjetu Bosni i Hercegovini iskoristio sam kako bi se susreo sa Miloradom Dodikom, Bakirom Izetbegovićem, mojim kolegom po funkciji Josipom Brkićem, kao i premijerom Edinom Fortom, te sa Visokim predstavnikom Christianom Schmidtomdok je susret sa Johannom Sattlerom bio odgođen zbog zdravstvenih razloga", rekao je Della Vendova.

Novinare su zanimale teme razgovora sa domaćim zvanicama, posebice sa članom Predsjedništva BiH, Miloradom Dodikom.

"Sa gospodinom Dodikom smo razgovarali o sveukupnom stanju u zemlji, sa naglaskom na ekonomiju. Izrazili smo svoju zabrinutost zbog odluka koje su donesene na teritoriji entiteta RS na temu prijenosa nadležnosti. Apsolutno smo pri stavu da Sudstvo i Tužilaštvo moraju ostati na državnom nivou. Dodiku smo također podcrtali našu podršku Visokom predstavniku za kojeg smatramo da je legitimno izabran. Također, poručili smo mu da koraci kakvi se poduzimaju mogu dovesti do dodatnih usložnjavanja odnosa, koji rezultiraju ugrožavanjem Mirovnog sporazuma, sve lošijom demografskom slikom, ali i sigurnosnim prijetnjama koje proizilaze iz ugorožavanja ustavnog poretka", podvukao je italijanski zvaničnik.

Ministar Della Vedova dodaje kako ovo nije njegov prvi posjet bh. prijestolnici te je otkrio kako mu se samo Sarajevo čini.

"U Sarajevu sam boravio i 2014. godine također u ovoj istoj funkciji. Moram istaći da je ovo prelijep grad, pun historijskih znamenitosti. Veliki sa ljubitelj skijanja i u sjećanju mi je ostala Olimpijada iz 1984. godine, kao i dešavanja 90-tih godina ovdje", rekao je visoki gost iz Italije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije