Na 90,2 / Radio Italija: Znate li koga u Veneciji zovu 'Gazda kuće'

19. 01. 2022. u 11:25:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

I ove sedmice u emisiji Radio Italia slušamo najljepše primjere italijanske muzike i razgovaramo o zemlji koja je mnogo puta do sada dokazala kako je veliki prijatelj Bosne i Hercegovine.

Uz podršku Ambasade Italije, voditelj Faruk Čaluk ove sedmice vodi vas na radijsko putovanje. Dvanaest je dana do ovogodišnjeg festivala u San Remu. Ove godine, za razliku od prethodne, možemo očekivati i publiku u teatru Ariston, gdje se, tradicionalno, održava poznati festival (ako se šta u međuvremenu ne promijeni).

Osim toga, skoknut ćemo do Venecije i saznati koga to žitelji ovog grada nazivaju 'Gazdom kuće'. Mala pomoć - radi se o jednom od simbola grada Venecije koji možete vidjeti i na slici, snimljenoj za vrijeme tzv. visoke vode, ne tako rijetke pojave u ovom gradu. 

Razgovarat ćemo i o Marconiju, inženjeru koji je jedan od pionira bežične telegrafije i izumitelja radija.

Italijanski inženjer i fizičar Guglielmo Marconi rođen je 1874. u Bolonji, umro u Rimu, 1937.godine. Za svoja dostignuća na području bežične telegrafije, zajedno s Braunom je 1909. dobio Nobelovu nagradu za fiziku.

Još mnogo zanimljivosti i dobre muzike očekuje vas u emisiji Radio Italia, koju možete slušati srijedom u 12,10 i reprizno u 17,00, te subotom u 16,00 na Radiju Sarajevo, 90.2 FM

Buon Ascolto! 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA