Italijanski ambasador Di Ruzza u posjeti Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom

0
Radiosarajevo.ba
Italijanski ambasador Di Ruzza u posjeti Federalnoj agenciji  za upravljanje oduzetom imovinom
Foto: Saopćenje / Marco Di Ruzza (drugi s desna)

Vršilac dužnosti direktora Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom Emir Bašić sastao se sa ambasadorom Republike Italije u BiH Marcom Di Ruzzom, policijskim atašeom Giovannijem Rizzom i Giovannijem Comunaleom iz Ureda stručnjaka za sigurnost u Bosni i Hercegovini.

Iz Federalne agencije je saopćeno da se tokom sastanka razgovaralo o zajedničkim naporima u borbi protiv kriminala, korupcije i oduzimanju imovine povezane s nezakonitim aktivnostima, te o osnovnim aspektima rada ove agencije, dosadašnjim postignućima, kao i o izazovima u oblasti upravljanje oduzetom imovinom.

V.d. direktor Bašić je predstavio ključne projekte koje Federalna agencija planira implementirati, naglašavajući važnost saradnje sa partnerskim zemljama poput Italije, te je iskazao zahvalnost ambasadoru Di Ruzzu na podršci i saradnji koju Italija pruža Bosni i Hercegovini u ovoj oblasti.

Sjajne vijesti: OKI Fantomi treći put uzastopno osvojili titulu prvaka Europe

Sjajne vijesti: OKI Fantomi treći put uzastopno osvojili titulu prvaka Europe

"Ambasador Di Ruzza upoznao je v.d. direktora Bašića o aktivnostima italijanske Agencije za upravljanje i namjenu privremeno i trajno oduzete imovine od organiziranog kriminala (ANBSC) koja je jedna od najpoznatijih agencija za upravljanje i za ponovnu društvenu upotrebu oduzete imovine u Europskoj uniji. Tokom sastanka su istaknuti značaj i složenost uloge Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom u promicanju zakonitosti i borbi protiv nezakonitih radnji. Posebno je istaknuta važnost međunarodne saradnje u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, naglašavajući nužnost zajedničkog angažmana u jačanju pravne sigurnosti i promociji vladavine prava, te je iskazan snažan interes za produbljivanje saradnje između Federalne agencije i analognih italijanskih struktura u cilju jačanja vladavine prava i smanjenja kriminalnih aktivnosti", navodi se u saopćenju.

V.d. direktor Bašić je posebno naglasio da je Federacija Bosne i Hercegovine zainteresovana za nastavak saradnje i jačanje partnerskih odnosa kada je riječ o upravljanju oduzetom imovinom i da će pozitivna iskustva Italije pomoći Agenciji u njenom radu.

Nermin Nikšić na pressu: 'U Agenciji za upravljanje oduzetom imovinom FBiH, našli smo haos'

Nermin Nikšić na pressu: 'U Agenciji za upravljanje oduzetom imovinom FBiH, našli smo haos'

"Očekujem da će se ova saradnja pretvoriti u dugoročni partnerski odnos jer se poslovi upravljanja oduzetom imovinom osim za potrebe i po nalogu domaćih sudova, mogu obavljati i u okviru međunarodne krivičnopravne pomoći i saradnje", kazao je Bašić.

Ambasador Di Ruzza i v.d. direktor Bašić na kraju sastanka su zaključili da ovaj susret predstavlja još jedan korak ka jačanju međunarodne saradnje i partnerstva u borbi protiv nezakonitih aktivnosti, te će obezbijediti temelj za dalje korake u jačanju institucionalnih kapaciteta i efikasnog upravljanja oduzetom imovinom, saopćeno je iz Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije